Срещу политизирането на случая с компанията Huawei се обяви Канада, предаде The Star.

Премиерът Джъстин Трюдо и външният министър Кристия Фрийланд подчертаха, че трябва да се следва законът, а не политиката да решава такива казуси.

Без да споменават конкретни държави, те обявиха, че в Канада остава практика съдът да взема решения, без да му се влияе политически.

"Без значение какво се случва в други държави, в Канада все така се спазва законът", отсече Трюдо.

Китай задържа бивш канадски дипломат

Китай задържа бивш канадски дипломат

Задържането на Майкъл Ковриг идва

Фрийланд проведе среща с китайския посланик, по време на която изрази притеснения относно арестите на двама канадски граждани в страната му.

Освен бивш канадски дипломат е бил задържан и мъж, за когото на този етап не се съобщават детайли.

Не е ясно дали двата случая са свързани, но задържането на Мън Ванчжоу доведе до опасения от реципрочни мерки на Китай.

Според канадския посланик в Китай, все още се събира информация по случая, преди да се излезе с изявление, но трябва да се изпрати ясно послание, че това е неприемливо.

Припомняме, че вчера съдът в канадската провинция Британска Колумбия пусна под гаранция от 7,5 милиона долара Мън Ванчжоу - вицепрезидент и финансов директор на китайската компания Huawei Technologies.

Канадският съд пусна под гаранция вицепрезидентката на Huawei

Канадският съд пусна под гаранция вицепрезидентката на Huawei

Срещу 7.5 милиона долара…

Тя беше арестувана на 1 декември във Ванкувър по искане на САЩ заради нарушаване на търговските санкции, въведени от Вашингтон срещу Иран.

Ванчжоу ще трябва постоянно да носи електронна гривна, да предаде паспорта си, да не напуска пределите на Ванкувър, а между 23:00 и 6:00 ч. да пребивава в едно от двете си жилища в града.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята да се намеси в случая, за да бъде избегнато по-нататъшното влошаване на отношенията с Китай.

"Със сигурност ще се намеся, ако смятам, че това е необходимо", изтъкна Тръмп в интервю за "Ройтерс" в Овалния кабинет.

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Тръмп ще се намеси в ареста на шефката на Huawei, ако има изгода за САЩ

Ако това щяло да помогне за сключването на търговска сделка с Китай

Арестът на вицепрезидента беше извършен същия ден, в който Тръмп и Си обявиха 90-дневно примирие в тяхната търговска война по време на разговорите им на срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

Тръмп, който иска Китай да отвори пазарите си за повече произведени в САЩ продукти и да спре кражбата на интелектуална собственост, заяви, че все още не е разговарял със Си Цзинпин по казуса с изпълнителния директор на Huawei.