Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще се намеси заедно с американското правосъдно министерство в казуса срещу изпълнителния директор на китайската телекомуникационна компания Huawei, ако това ще помогне за сключването на търговска сделка с Китай, съобщава "Ройтерс".

"Ако смятам, че това е добро за страната, ако смятам, че е добро за това, което със сигурност ще бъде най-голямата търговска сделка, която някога е била сключвана - което е много важно нещо - това, което е добро за националната сигурност - със сигурност ще се намеся, ако смятам, че това е необходимо", изтъкна Тръмп в интервю за "Ройтерс" в Овалния кабинет.

Канадският съд пусна под гаранция вицепрезидентката на Huawei

Канадският съд пусна под гаранция вицепрезидентката на Huawei

Срещу 7.5 милиона долара…

Тръмп изрази оптимизъм, че може да сключи търговска сделка с китайския президент Си Цзинпин, след като двете страни се опитват да разрешат спор, който допринесе за спада на американския фондов пазар и повдигна въпроси за това дали икономическите сътресения биха могли да засегнат президента през новата година.

По искане на американските власти изпълнителният директор на Huawei Мън Ванчжоу беше арестувана по-рано този месец във Ванкувър по обвинения в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран.

Арестът беше извършен същия ден, в който Тръмп и Си обявиха 90-дневно примирие в тяхната търговска война по време на разговорите им на срещата на Г-20 в Буенос Айрес.

Тръмп, който иска Китай да отвори пазарите си за повече произведени в САЩ продукти и да спре кражбата на интелектуална собственост, заяви, че все още не е разговарял със Си Цзинпин по казуса с изпълнителния директор на Huawei.