Около 4 часа българско време започна историческата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким чен Ун, предадоха световните информационни агенции. 

Двамата размениха в началото чаканото от цял свят ръкостискане, позираха за протоколните снимки, след което се оттеглиха за разговор "на четири очи". 

Срещата приключи около 5 часа след 45-минутен разговор. Следват двустранни срещи между делегациите. 

Самият Тръмп коментира, че в провел една "много добра среща". 

Тръмп доволен от хода на преговорите, но предпазлив за резултата

Тръмп доволен от хода на преговорите, но предпазлив за резултата

Скоро ще разберем дали ще има сделка

Както коментират агенциите, срещата на двамата лидери е започнала сърдечно, а ръкостискането е продължило 12 секунди. 

Специалисти по езика тялото обаче коментират, че жестовете на двамата показват нервност. Те отчетоха, че Тръмп е говорил повече, а Ким е слушал. 

Ким заяви, че стари пречки и предразсъдъци спъват отношенията и днес, както и че трябва да се извърви дълъг път към преодоляването им. 

От своя страна, Тръмп изрази увереност, че това може да е началото на "страхотна връзка". 

Това е първата среща на действащи лидери на двете държави. 

Тръмп ще отпътува за САЩ още същата вечер. 

Той коментира по-рано със задоволство хода на преговорите и контактите между делегациите, но в същото време изрази предпазлив оптимизъм и изчаква резултатите от основната среща, за да се види ще има ли истински напредък. 

Очаква се утре американския външен министър Майк Помпео да посети Южна Корея, където в рамките на двудневната си визита ще се срещне с лидерите на страната.

Очаквано, основната тема в разговорите им ще бъде срещата в Сингапур.

Междувременно, ООН предложи услугите си за решаването на конфликта на Корейския полуостров.  

С въодушевление коментира южнокорейският президент Мун Дже Ин случващото се в Сингапур. "Прекарах една безсънна нощ", заяви той и пожела това да бъде началото на нова ера. Той изгледа срещата по телевизията в Сеул, заедно с премиера. 

Срещата се провежда след напрегнати месеци на подготовка и несигуност дали ще се състои. Години преди нея двамата лидери разменяха остри реплики и заплахи за военен отговор. 

Социалните мрежи бяха залети и с подигравателни и гневни коментари, в които се припомнят и сравняват поведението на Тръмп на Г-7 и по време а срещата му с Ким.