Кремъл разкри подробности за предстоящата среща между Владимир Путин и лидера на КНДР Ким Чен-ун, информира ТАСС.

Помощникът на руския лидер по международни въпроси Юрий Ушаков съобщи, че Путин ще се срещне с Ким Чен-ун на 25 април във Владивосток.

Путин и Ким се срещат във Владивосток на 25 април?

Путин и Ким се срещат във Владивосток на 25 април?

Уточнява се, че визитата ще се състои "скоро"

Ушаков отбеляза, че журналистите не са били информирани за подготвяната среща заради договорености със севернокорейските си колеги. Съветникът на Кремъл добави, че Русия е първата държава, която Ким Чен-ун ще посети след преизбирането му за председател на Държавния съвет на КНДР през първата половина на април.

По думите му програмата е "типична" - беседа между двамата лидери в намален състав и преговори между двете делегации.

Ушаков поясни, че това ще е първата среща между Путин и Ким Чен-ун.

Руската страна ще бъде представлявана от външния министър Сергей Лавров, помощника на Кремъл Юрий Ушаков, говорителя Дмитрий Песков и министри от кабинета.

Помощникът на Путин разкри, че двамата ще обсъдят различни аспекти от двустранните отношения. Те ще разговарят и за мирно решение на ядрения проблем на Корейския полуостров.

Кремъл: Подготовката за срещата Путин-Ким е във финалната фаза

Кремъл: Подготовката за срещата Путин-Ким е във финалната фаза

Песков посъветва журналистите "да попитат в Пхенян" колко дни ще продължи визитата на Ким Чен-ун

Ушаков обърна внимание на това, че в последните месеци ситуацията на Корейския полуостров се стабилизира благодарение на инициативата на КНДР за прекратяване на ракетните и ядрени изпитания, както и закриването на ядрен полигон.

Представителят на Кремъл припомни, че последната среща на най-високо ниво между Русия и КНДР се проведе през 2011 г., когато Ким Чен Ир разговаря с тогавашния президент Дмитрий Медведев. Владимир Путин посети КНДР през 2000 г. - първата в историята визита на най-високо ниво в двустранните отношения. На следващата година Путин разговаря с Ким Чен Ир в Москва, а през 2002 г. във Владивосток.

Среща Путин-Ким в Русия този месец, потвърди Кремъл

Среща Путин-Ким в Русия този месец, потвърди Кремъл

Вероятната дата е 23 април

По-рано "Комерсант" писа, позовавайки се на източници, че срещата между двамата лидери ще се проведе във Владивосток на 25 април. След разговорите Путин ще потегли за Китай, където ще участва на срещата на върха "Един пояс - един път", а Ким Чен-ун ще остане в Русия до 26 април.