Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун пристигна в руския далечен изток за среща с Владимир Путин. Държавните медии твърдят, че Ким пътува в частния си влак. Това ще бъдат първите му разговори с руския президент, съобщава БиБиСи.

Кремъл твърди, че ще се срещнат близо до Тихоокеанския град Владивосток в четвъртък и ще говорят за "ядрения проблем" на Корейския полуостров. Ким търси подкрепа, след като разговорите с американския президент Доналд Тръмп се провалиха, коментират анализатори.

Държавните медии в Северна Корея все още не са потвърдили времето или място за срещата. Но руските и севернокорейските национални знамена вече се намират във Владивосток, където се очаква срещата.

Руски войници са видени да маршируват пред гарата във Владивосток.

"Пристигнах в Русия с топлите чувства на нашия народ. Надявам се, че това посещение ще бъде успешно и полезно. Надявам се, че по време на разговорите с уважавания президент Путин ще мога конкретно да обсъдя въпросите за разрешаване на ситуацията на Корейския полуостров и за развитие на нашите двустранни отношения", коментира Ким, цитиран от ТАСС.

Според съобщенията лидерът на Северна Корея е влязъл в Русия в сряда и слиза от личния си влак в граничния град Хасан. Той е посрещнат от рускини в традиционни носии като част от символична церемония по посрещане.

Това посещение се възприема широко като възможност за Северна Корея да покаже, че има мощни съюзници след разпадането на ядрените преговори със САЩ по-рано тази година, обяснява Лаура Бикър от БиБиСи.

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Ким във Владивосток на 25 април

Кремъл разкри подробности за срещата Путин-Ким във Владивосток на 25 април

Ушаков поясни, че това ще е първата среща между Путин и Ким Чен-ун

КНДР обвини американския държавен секретар Майк Помпео за колапса на срещата на върха в Ханой през февруари. По-рано този месец Северна Корея поиска Помпео да бъде отстранен от ядрените преговори, обвинявайки го в "говорене на глупости" и с молба някой "по-внимателен" да го замени.

Срещата на върха също е възможност за Пхенян да покаже, че икономическото й бъдеще не зависи само от САЩ. Ким може да се опита да се договори с Москва за облекчение на санкциите.

Анализатори смятат, че тази среща е шанс и за Русия да покаже, че е важен играч на Корейския полуостров.

Президентът Путин е готов да се срещне с лидера на Северна Корея от доста време. На фона на двете срещи на върха "Тръмп-Ким" Кремъл е донякъде встрани.

Русия, подобно на САЩ и Китай, се чувства неудобно от това, че Северна Корея е ядрена държава.

КНДР настоява Майк Помпео да бъде изваден от преговорите със САЩ

КНДР настоява Майк Помпео да бъде изваден от преговорите със САЩ

Междувременно медии съобщават, че руският лидер Владимир Путин и Ким Чен-ун могат да проведат среща в сряда

Висши служители коментират, че Кремъл се надява на намаляване на напрежението на полуострова. Помощникът във външната политика на Путин, Юрий Ушаков обяснява, че ситуацията там се "стабилизира до известна степен" през последните месеци.

"Русия възнамерява да помогне по всякакъв начин да затвърди тази положителна тенденция", допълва той.

И преди Русия е участвала в преговори за прекратяване на ядрената програма на Северна Корея. Бившият лидер на Северна Корея Ким Чен-ир се срещна с руския президент Дмитрий Медведев през 2011 г.

Говорител на южнокорейското външно министерство заяви, че Русия "споделя нашите гледни точки" относно ядреното разоръжаване и мира на полуострова. Ядрената активност изглежда продължава в Северна Корея, а страната заяви, че е изпробвала ново "тактическо оръжие", смятано за ракета с малък обсег.

Американският ядрен представител Стивън Биегун посети Москва миналата седмица за разговори със своя колега Игор Моргулов. "Съединените щати и международната общност се ангажират с една и съща цел - окончателното, напълно потвърдено ядрено разоръжаване на Северна Корея", обяснява официалният представител, попитам за срещата Ким-Путин.

Лимузината на Ким Чен-ун напусна гарата на Владивосток, където севернокорейският лидер слезе от бронирания влак и тръгна към остров "Руски", където в четвъртък ще се състои срещата с руския президент. По време на преминаването на кортежа пътищата в центъра на Владивосток бяха блокирани, съобщава ТАСС.

Сеул приветства визитата на Ким Чен-ун в Русия

Сеул приветства визитата на Ким Чен-ун в Русия

Ако тя допринесе за ядреното разоръжаване на Корейския полуостров