Китай води на САЩ в надпреварата в разполагането на свръхзвукови ракети, които ще победят съществуващите системи за противовъздушна отбрана. Това предупреждават високопоставени американски официални лица, цитирани от "Ройтерс".

Комбинацията от скорост, маневреност и височина на тези ракети ги прави трудни за проследяване и прихващане.

Те летят със скорост над пет пъти по-висока от скоростта на звука, което е около 6200 км/ч. Някои ще летят с повече от 25 000 км/ч, според американски и други западни изследователи. Това е около 25 пъти по-бързо от съвременните пътнически самолети.

До 2036 г. САЩ ще приемат на въоръжение нова ракета

До 2036 г. САЩ ще приемат на въоръжение нова ракета

Русия трупа ракети в Сирия

Адмирал Хари Харис, който е бивш командир на Тихоокеанското командване на САЩ, заяви пред Комисията по въоръжените сили към Конгреса през февруари миналата година, че хиперзвуковите оръжия са една от редицата модерни технологии, в които Китай започвал да изпреварва американските въоръжени сили, оспорвайки тяхното господство в Азиатско-Тихоокеанския регион.

През април миналата година д-р Майкъл Грифин, който е заместник-министър на отбраната на САЩ, отговарящ за изследванията и инженерството, каза пред Комисията по въоръжените сили на Сената, че Китай е разположил, или е близо до разполагането, на хиперзвукови системи, въоръжени с конвенционални бойни глави.

Те могат да изминат хиляди километри от китайското крайбрежие и да заплашат американски военни бази или бойни корабни групи, водени от самолетоносачи, посочи той.

"Ние не разполагаме с отбранителни системи срещу тези системи", подчерта Грифин.

Русия може би вече е въвела на въоръжение хиперзвуково оръжие. На военния парад за Деня на победата през май миналата година руските военни показаха свръхзвукова ракета. Руският президент Владимир Путин определи ракетата като "непобедима".

Руското военно министерство не е отговорило на въпроси на "Ройтерс" за възможностите на техните хиперзвукови оръжия.

Китайските военни през 2014 г. обявиха, че са провели свръхзвуков тестов полет. В началото на 2016 г. те проведоха шест успешни теста според американски военни представители.

В началото на ноември Китай показа нова балистична противокорабна ракета СМ-401 по време на авиошоу. Информации в китайските държавни медии посочваха, че новата ракета е хиперзвуково оръжие.