САЩ се нуждаят от ядрено оръжие с малка мощност за възпирането на Русия, като те не планират намаляване на прага за използването му. Това заяви помощник заместник ръководителят на Пентагона Дейвид Трахтенбърг.

"Причината, поради която решихме да следваме пътя на ядрените оръжия с малка мощност, е, че разглеждаме това, което руснаците вършат, и това предизвиква голямо безпокойство", коментирал той по време на изслушване пред Конгреса.

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Москва към Вашингтон: Върнете ядрените си оръжия в САЩ

Русия настоява за забрана за провеждане на учения с използване на ядрени оръжия в неядрени държави

По думите му безпокойство у САЩ буди т. нар. руска доктрина "ескалация за деескалация", която предвижда ограничено използване на ядрени оръжия в условията на военен конфликт с използването на конвенционални оръжия.

В момента в политическите и експертните среди в САЩ е налице твърдо убеждение, че Москва се придържа именно към такава доктрина. В същото време официалната военна доктрина на Русия предполага използването на ядрени оръжия само в случаите, когато срещу нея или нейните съюзници се използват оръжия за масово поразяване, или когато агресията с конвенционални оръжия срещу Русия заплашва самото съществуване на страната.

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

САЩ, Русия и Китай трябва да се откажат от ядрените оръжия, вярва Тръмп

Искаме да се отървем от ядрените оръжия, длъжни сме

"Опитваме се да изключим всякаква грешка от страна на който и да е противник, който би могъл да мисли, че те имат някакво предимство (над САЩ), което те могат да използват, за да ни предизвикват и да предприемат следваща стъпка, която ние не искаме те да правят", изтъкнал представителят на Министерството на отбраната на САЩ.

Трахтенбърг добавил, че САЩ не искат да довеждат "ескалацията до най-високо ниво".

"Ние правим това не за да понижим прага си за използване на ядрени оръжия, а за да повишим прага в съзнанието на противника или потенциален противник", резюмирал представителят на Пентагона.

Разработването и разполагането на ядрени оръжия с малка мощност се предвижда от американската ядрена доктрина, приета при президента Доналд Тръмп. Освен това САЩ, както и в предишни години, не приемат и не планират да поемат задължения да не бъдат първите, които да използват ядрено оръжие.

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Москва: САЩ развиват ПРО за внезапен ядрен удар по Русия

Държавите, с елементи от американската ПРО, първи ще бъдат ударени