Москва ще отговори на всякакви действия на НАТО във връзка с решението на Русия да прекрати изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват от 1987 г.

Това предупреждение отправи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от РИА Новости и ТАСС.

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Москва и Вашингтон се договориха да възобновят каналите за комуникация

Запазват се разногласията между САЩ и Русия за Венецуела

По-късно днес военните министри на страните членки на НАТО ще обсъдят следващите си стъпки, ако Москва не ликвидира ракетна система, която според САЩ позволява светкавична ядрена атака в Европа и наруши Договора от 1987 г.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг излезе с ултиматум към Русия да поднови изпълнението на Договора до 2 август.

Москва ще бъде принудена да предприеме реципрочни военни действия, ако НАТО материализира заплахите си към Москва по отношение на споразумението от 1987 г., подчерта Рябков.

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Наскоро държавният глава на САЩ е предприел действия с цел да наложи нови ограничения върху ядрения арсенал

"Опитите да се представя това, което се случва като военен и политически отговор на действия на Русия са пропити от пропагандна кампания с голям елемент на целенасочена дезинформация, подхранваща световното обществено мнение. Когато тези заплахи започнат да се материализират в реално действие, ние ще трябва да предприемем уравновесяващи военни мерки", предупреди руският дипломат.

По думите му през последните години НАТО прие идеология на двупосочен подход в отношенията си с Русия: сдържане и провеждане на диалог по въпроси, по които НАТО желае. Русия ще заеме подобна позиция, подчерта Рябков.

НАТО скочи на Русия: Заплаха сте, нарушавате ядрен договор

НАТО скочи на Русия: Заплаха сте, нарушавате ядрен договор

Русия има нов вид ракета, която заплашва Европа

Ние ще сдържаме агресивните планове на НАТО и ще приемем много селективен подход за диалог с Алианса, обясни дипломатът.

Междувременно горната камара на руския парламент прие законопроект за прекратяване изпълнението на Договора от 1987 г. Председателят на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко подчерта, че Русия е принудена да прекрати изпълнението на задълженията си в отговор на действията на САЩ.

Сега законопроектът отива на бюрото на руския лидер Владимир Путин за подпис.

Миналата седмица Държавната дума прие закон за прекратяване действията на Договора между СССР и САЩ.

Вашингтон започна процедура по излизане от договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението на договора.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).