НАТО обвини Русия в нарушаване на ядрен договор, съобщава "Политико".

Преди среща на военните министри генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поиска Кремъл да даде обяснение за нова ракета.

Русия има нов вид ракета, която заплашва Европа. Това е в нарушение на ядрен договор. НАТО иска незабавно обяснение, призова Столтенберг.

САЩ се заканиха да унищожат забранени ракети на Русия, ако е необходимо

САЩ се заканиха да унищожат забранени ракети на Русия, ако е необходимо

Това предупреди посланикът на САЩ в НАТО Кай Бейли Хътчисън

На пресконференция преди срещата с военните министри Столтенберг открито обвини Москва в нарушаване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който забранява цял клас ракети, които могат да бъдат използвани от Русия по цели в Европа.

"Сега този договор е под заплаха заради действия на Русия", предупреди генералният секретар.

Договорът от 1987 г. забранява всички ракети с обсег на действие между 500 и 5 500 километра. Също забранява американските крилати ракети "Пършинг", които са разглеждани от Русия като сериозна заплаха.

От 2014 г. САЩ обвиняват Русия в нарушаване на договора. Вашингтон наложи санкции на Москва, за да принуди страната да го изпълнява. Но след като САЩ наложиха други санкции на Русия за Крим и Източна Украйна, мерките относно договора очевидно не са оказали ефект.

Русия не е предоставила надеждна информация за тази нова ракета, продължи Столтенберг.

Според него Москва наскоро е признала, че притежава нова ракета със среден обсег на действие, наречена 9M729 (или SSC-8), която нарушава договора.

След години на отричане Русия наскоро призна, че притежава нова ракетна система, наречена 9M729, отбеляза той.

Кремъл отрича, че нарушава договора и в същото време обвинява САЩ в нарушаване на споразумението със системата за противоракетна отбрана в Европа, включително в Румъния.

В съобщение през декември 2017 г. Държавният департамент на САЩ нарече договора "опора на международната сигурност и стабилност".

Срещата на военните министри е първото събрание на най-високо ниво от катастрофалната среща на върха през юли, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да извади страната от военния съюз, ако страните членки не увеличат разходите за отбрана.

Министрите ще обсъдят този казус, както и развитието в Македония и Грузия.