Срещата с външния министър на Русия Сергей Лавров е добра стъпка към подобряване на отношенията с Москва.

Това заяви на пресконференция държавният секретар на САЩ Майк Помпео след разговорите си с Лавров в Сочи, които продължиха около 3 часа, информират руски медии.

Преговорите между Лавров и Помпео продължиха почти 3 часа

Преговорите между Лавров и Помпео продължиха почти 3 часа

Двамата топ дипломати на Русия и САЩ започнаха преговорите около 15,00 часа

САЩ са готови да намерят обща основа с Русия, каза Помпео. Той изрази надежда, въпреки различията, двете държави да продължат диалога за Венецуела.

От своя страна Лавров коментира пред журналисти, че двамата са постигнали съгласие за нуждата да възобновят каналите за комуникация между САЩ и Русия.

Напрежението между Русия и САЩ неизбежно влияе върху ситуацията в света, смята Лавров. По думите му необходимо е да се предприемат стъпки за излизане от тази ситуация.

Лавров пред Помпео: Подозренията и предразсъдъците между САЩ и Русия - риск за света

Лавров пред Помпео: Подозренията и предразсъдъците между САЩ и Русия - риск за света

Тръмп иска подобряване на отношенията с Москва

Русия е заинтересована от нормализиране на диалога, това е реално, ако се основава на взаимно уважение, заяви министърът. Според него в последно време каналът за комуникация е замразен заради обвиненията на САЩ по адрес на Русия, но той изрази надежда след публикуването на доклада на Робърт Мълър страстите да се успокоят и да продължат напред.

Двете страни също така са обсъдили стъпки, които да дадат положителен импулс на двустранните отношения. Лавров заяви, че са се договорили с Помпео да възобновят каналите за комуникация между Москва и Вашингтон.

По думите на руския министър преговорите са били откровени, те са обсъдили Венецуела, Сирия, Иран, Украйна и КНДР. Топ дипломатът на Русия отбеляза още, че имат не малко различия по въпроса за запазване на ядрени споразумения, но фактът, че обсъждат тази тема, дава надежда, че може да се сключи споразумение.

Обсъдихме Северна Корея и ядрената й програма. И САЩ, и Русия са съгласни, че целта - ядрено разоръжаване на КНДР. Ще отменим санкциите, когато Северна Корея изпълни обещанията си. Ние работим много ефективно и продуктивно в това направление, съобщи Помпео.

Русия е готова да подкрепи диалога между САЩ и КНДР, обяви Сергей Лавров.

Запазват се разногласията между САЩ и Русия за Венецуела, Вашингтон счита, че Мадуро трябва да си ходи, разкри Помпео и изрази солидарност с Лавров, че нито една държава не трябва да се намесва във вътрешните работи на Венецуела. Държавният секретар каза, че САЩ са готови да продължат диалога с Русия за Венецуела.

От своя страна руският дипломат повтори, че съдбата на латиноамериканската държава зависи от венецуелския народ.

Държавният секретар увери, че САЩ не търсят война с Иран.

Русия е готова да възобнови диалога със САЩ по всички видове оръжия, отбеляза Лавров и поясни, че е обърнал особено внимание на въпросите за контрол над въоръженията и че са обсъдили договора Нов СТАРТ.

Майк Помпео заяви, че САЩ работят за включване и на други държави в договорите за ядрено разоръжаване.

Лавров разкри, че е предал на Помпео меморандум с факти за намеса на САЩ във вътрешните дела на Русия.

Двамата дипломати са обсъдили и възможна среща между Владимир Путин и Доналд Тръмп. Лавров поясни, че Москва положително ще реагира на предложение за среща между двамата президенти, ако постъпи официално.