Подозренията и предразсъдъците между САЩ и Русия представляват риск за глобалната сигурност.

Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в началото на разговорите си с държавния секретар Майк Помпео в Сочи. По-късно Помпео ще проведе среща и с президента Владимир Путин, съобщават руски медии.

Демократите призоваха Помпео да отправи предупреждение към Путин

Демократите призоваха Помпео да отправи предупреждение към Путин

Днес Помпео ще разговаря с Путин и руския външен министър Сергей Лавров в Сочи

Това трябва да е свързано с насърчаване на стратегическа стабилност, по-ефективно сътрудничество в борбата срещу тероризма и разрешаване на острите кризи в различните региони по света...Разбираме, че двете страни имат много подозрения и предразсъдъци, но никой от нас не печели от това. Точно обратното, взаимната агресия увеличава нашите и вашите рискове пред сигурността и прави света тревожен, поясни министърът.

Имаме много проблеми, които трябва да решим, каза Лавров и добави, че Русия е готова да възстанови диалога на различни нива. Той припомни, че за последните две седмици провеждат втора среща, което определено носи оптимизъм.

Помпео пропуска Москва, за да убеди Европа срещу Иран

Помпео пропуска Москва, за да убеди Европа срещу Иран

Помпео ще е на посещение в Русия от 12 до 14 май

Снимка 423223

Източник: ЕПА

Преговорите между Лавров и Помпео продължиха почти 3 часа

Преговорите между Лавров и Помпео продължиха почти 3 часа

Двамата топ дипломати на Русия и САЩ започнаха преговорите около 15,00 часа

Лавров призова Вашингтон да работи конструктивно с Москва.

Помпео каза от своя страна, че Тръмп се е ангажирал да подобри отношенията на Вашингтон с Москва. Според него подобряването на отношенията между двете държави ще е в полза за целия свят.

Действително ние се срещаме за втори път за последните две седмици, отбеляза държавният секретар на САЩ и поясни, че ще има възможности за разговори на срещата на Г-20.

Снимка 423222

Източник: ЕПА

Москва и Вашингтон защитават интересите си, но съществуват огромно количество въпроси, по които интересите ни съвпадат, смята той. Помпео поясни, че Русия и САЩ успешно си сътрудничат в борбата с тероризма, съкращаването на въоръженията, неразпространението на ядрени оръжия, а също и при регулирането на регионални конфликти.

 Помпео се среща с Путин и Лавров в Сочи на 14 май

Помпео се среща с Путин и Лавров в Сочи на 14 май

Държавният департамент поясни, че те ще обсъдят теми от двустранен и международен характер

Помпео изрази надежда да бъде постигнат напредък в преговорите за контрол над въоръженията, което ще помогне за стабилизиране на двустранните отношения.

Държавният секретар отбеляза, че е в Русия, тъй като Тръмп иска подобряване на отношенията с Москва.