Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отправи заплаха да предприемат ответни мерки, ако Русия не се върне към изпълнение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват до 2 август, съобщават ТАСС и други руски медии.

Русия има пет седмици да се върне към изпълнение на Договора и да ликвидира ракетите, които нарушават Договора, обяви той.

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Тръмп наредил да се подготви нов ядрен договор с Русия и Китай

Наскоро държавният глава на САЩ е предприел действия с цел да наложи нови ограничения върху ядрения арсенал

Столтенберг повтори, че НАТО няма намерение да разполага американски крилати ракети в Европа.

По думите му НАТО възнамерява да проведе заседание на Съвета Русия-НАТО през следващата седмица за обсъждане на Договора.

В същото време заместник-председателят на Комисията по международни въпроси към Съвета на Федерацията на Русия Владимир Джабаров заяви, че Русия няма да се върне към изпълнение на Договора заради опитите за заплахи от страна на Алианса.

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

Русия няма да реагира. Преди да се опитвате да ни заплашвате би било по-добре НАТО да убеди по-големия брат, САЩ, да не разполага ракети от този клас в Източна Европа, подчерта сенаторът, цитиран от РИА Новости.

Той поясни, че Русия може да поднови изпълнението на Договора в случай, че Вашингтон направи същото.

Миналата седмица Русия прие закон за прекратяване действията на Договора между СССР и САЩ.

Вашингтон започна процедура по излизане от договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението на договора.

НАТО скочи на Русия: Заплаха сте, нарушавате ядрен договор

НАТО скочи на Русия: Заплаха сте, нарушавате ядрен договор

Русия има нов вид ракета, която заплашва Европа

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).