Времето изтича за спасяване на ключов ядрен договор с Русия, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред Би Би Си.

Столтенберг обеща "премерен, отбранителен" отговор, ако Москва не се върне към изпълнение на споразумението до крайния срок 2 август.

"Трябва да се подготвим за свят...с много руски ракети", подчерта той.

НАТО може да използва ПРО в Румъния и Полша срещу руски ракети

НАТО може да използва ПРО в Румъния и Полша срещу руски ракети

Информацията разпространява вестник "Ню Йорк таймс"

Според него руските ракети, които са в нарушение на договора, са способни да носят ядрени бойни глави, мобилни са, много трудно се засичат и могат да достигнат до европейските градове за няколко минути.

"Това е сериозно. Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обхват е крайъгълен камък в контрола над въоръжението от десетилетия и сега ние виждаме прекратяване на договора", коментира Столтенберг.

Той поясни, че приоритетът е Русия да се върне към изпълнение на договора, но на този етап няма признаци това да се случва.

НАТО: Няма пробив в разговорите с Москва за договора от 1987 г.

НАТО: Няма пробив в разговорите с Москва за договора от 1987 г.

Алиансът и Русия имат фундаментално различни позиции

"Следователно ние трябва да се подготвим за свят без Договор за ликвидиране на ракетите със среден обхват и с повече руски ракети", предупреди шефът на Алианса.

По думите му военният пакт не планира разполагане на ядрени ракети в Европа, но ще предприеме предпазни мерки.

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към изпълнение на Договора

Конвенционална въздушна и ракетна отбрана, нови учения и подготовка на силите, нови инициативи за контрол върху въоръжението - всичко това може да е част от отговора, съобщи Столтенберг и поясни, че всяко крайно решение ще дойде след крайния срок.

Столтенберг коментира и казуса със закупената от Турция руска зенитно-ракетна система С-400.

$9 млрд. губи Турция от Ф-35

$9 млрд. губи Турция от Ф-35

Решение на Пентагона

Сериозен въпрос заради сериозни разногласия, в които участват два важни съюзника. НАТО подкрепя усилията за разрешаване на разногласията, каза той и похвали ключовата роля на Анкара в организацията.

Той също похвали финансовия принос на страните членки на НАТО в сферата на отбраната.

Преди дни Русия официално излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват.

Вашингтон започна процедура по излизане от Договора на 2 февруари, след като многократно обвинява Русия в нарушаване на ангажиментите към споразумението. Президентът на Русия заяви след това, че Москва отговаря огледално на действията на САЩ и прекратява изпълнението му.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).