Руският президент Владимир Путин подписа закон за преустановяването от страна на Русия на Договора за ракетите със среден обсег - ИНФ. Текстът на закона, приет от Държавната Дума на 18 юни и одобрен от Съвета на Федерацията на 26 юни и е публикуван на официалния портал, съобщава ТАСС.

Законът гласи, че решението за подновяване на договора от Русия ще бъде взето от държавния глава. Законът влиза в сила в деня на официалното му публикуване.

По-рано ръководителят на Съвета на комисията на Федерацията по отбрана и сигурност Виктор Бондарев заяви, че "решението за спиране на действието на договора е необходима мярка, адекватен подход към режима в областта на контрола над въоръженията".

САЩ за първи път обвиниха Русия в нарушение на Договора за ИНФ през юли 2014 г. От тогава Вашингтон многократно повтаря това заключение. Москва категорично отхвърля заключенията на Вашингтон за неспазването на Договора и отправя насрещни искове относно изпълнението на договора от САЩ.

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

НАТО с ултиматум към Русия до 2 август

Русия има пет седмици да се върне към изпълнение на Договора

През януари, Вашингтон обяви, че от 2 февруари САЩ започват напускането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег с Русия.

Тогава заместник държавен секретар на САЩ Андреа Томпсън проведе двучасови разговори със заместник-министъра на външните работи на Русия Сергей Рябков в Женева. Тя обяви, че САЩ са "разочаровани" от преговорите с Русия.

На 20 октомври Доналд Тръмп обяви, че САЩ възнамеряват да напуснат договора и обвини Русия, че не изпълнява условията по договора.

САЩ даде 60 дни на Русия да изпълни ядрения договор от Студената война.

Китай обяви, че против превръщането на ядрения договор между САЩ и Русия - ИНФ в многостранен договорИНФ е "договорен от СССР и САЩ" и Китай не възнамерява да се присъедини към него, въпреки забележките на Тръмп, че Пекин също трябва да бъде част от споразумението.

В началото на февруари НАТО започна да подготвя мерки за отбрана в условията на прекратяване на Договора, но обясни, че не възнамерява да разположи нови ракети в Европа.

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Космосът, последна граница за отбрана на НАТО, място за война и битки

Алиансът се адаптира към новите заплахи и решава дали нападение на съюзен сателит задейства член 5 за колективна защита

САЩ и НАТО заключиха, че Русия е прекарала години в разработването на забранено ядрено оръжие, което прави договора непотребен.

САЩ реагираха, като обявиха, че ще се оттеглят от договора и ще проектират свои собствени ракети, които торпилират договора. Русия от своя страна обяви, че ще направи същото, въпреки че мнозина подозират, че руснаците вече са построили ракетите.

Припомняме, Русия съобщи, че трябва да разработи нова наземно базирана крилата ракета, която да бъде модификация на крилатата ракета "Калибр", както и нова наземно базирана свръхзвукова ракета с голям обсег преди 2021г., за да отговори на планираното от Вашингтон излизане от договора за контрол на ядрените оръжия.

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

САЩ изстреля междуконтинентална балистична ракета Minuteman III

От военновъздушната база Ванденберг в Калифорния

Изпитанието бе след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

Малко след това, Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Пекин тества нова балистична ракета, наричана от някои "убиецът на Гуам"

И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Русия.

Малко преди да стане ясно решението на Путин, външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия.

От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

ООН: Световната архитектура за контрол над оръжията се разпада

Не можем да си позволим неограничена ядрена надпревара и мрака на Студената война