Американските военновъздушни сили проведоха тест на междуконтиненталната балистична ракета Minuteman III, съобщава ТАСС, цитирайки Пентагона.

Изстрелването на ракета без бойни глави е направено от военновъздушната база "Ванденберг" в Калифорния във вторник в 23:01 ч.

По-рано днес Русия проведе успешно изпитание на междуконтинентална балистична ракета "Ярс", съобщава Министерството на отбраната на страната.

Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Русия изстреля междуконтинентална балистична ракета "Ярс"

Успешният пуск на ракетата РС-24 "Ярс" е проведен от космодрума "Плесецк"

ТАСС допълва, че през юли Minuteman III е имал неуспешен полет, както представителите на ВВС на САЩ са заявили тогава, проблемите са идентифицирани по време на полета на ракетата, поради което е изпратен сигнал за самоунищожение.

Според военните, ракетата се е приближавала към целта в атола Кваджалейн (Маршаловите острови) в Тихия океан, когато е унищожена. Не са съобщени други подробности от военновъздушните сили на САЩ.

Вчера, Франция също проведе необичайна симулация на ядрен удар за възпиране, обявиха от армията на страната.

Франция симулира ядрен удар за възпиране

Франция симулира ядрен удар за възпиране

11-часовата мисия, включваща и зареждане с гориво, изпита всички фази на нападателна операция

Изпитанието идва след решението на САЩ да напуснат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

В събота руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Китай пусна видео с успешно изпитание на ракета, която може да удари САЩ

Пекин тества нова балистична ракета, наричана от някои "убиецът на Гуам"

И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация.

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия. От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.

Ракетен гамбит: Европа не иска, но Япония е мишена

Ракетен гамбит: Европа не иска, но Япония е мишена

САЩ и Русия излязоха от ключов договор