Франция проведе необичайна симулация на ядрен удар за възпиране, обявиха от армията на страната, предаде "Ройтерс".

Осведомителната агенция отбелязва, че военните учения са проведени дни след потвърждението на САЩ, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват с Русия. Москва също обяви, че се оттегля от договора.

11-часовата мисия, включваща и зареждане с гориво, изпита всички фази на нападателна операция, в които участваха бойни самолети "Рафал".

"Тези реални удари са планирани в живота на оръжейната система. Те се провеждат в сравнително редовни интервали, но остават редки, защото е изстреляна истинска ракета без бойна глава", обяви говорител на Военновъздушните сили на Франция.

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

"Ние не се стремим към надпревара във въоръжаването"

Представителят на армията не съобщи кога е проведено изпитанието. Париж също така отказва да разкрие колко често се провеждат такива учения.

Париж е обезпокоен от напрежението между Вашингтон и Москва в сферата на сигурността, от ядрената програма на КНДР и ракетните възможности на Иран.

Китай настоя САЩ и Русия да разрешат спора си по договора за ракетите

Китай настоя САЩ и Русия да разрешат спора си по договора за ракетите

"Китай се противопоставя на действията на Съединените щати"

Франция харчи по 3,5 милиарда евро на година за поддържане на ядрените си запаси. Планира да модернизира ядрените си възможности с 5 милиарда евро на година.

Страната прекратява изпитанията на ядрени оръжия през 1996 г., след като тест в южната част на Тихия океан предизвика недоволство по света. Оттогава спазва Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити.