Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че Москва ще реагира на военните заплахи, свързани с изтеглянето от страна на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег с военно-технически средства, съобщават руските медии.

"За съжаление страните от НАТО не бяха готови за смислен диалог по отношение на установките МК-41, които се намират в Румъния, и ще се появят в Полша през следващата година в нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Те са интегрирани в противоракетната отбрана на НАТО, така че алиансът също е пряко отговорен за подкопаване на договора", подчертава Лавров.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

В отговор на обявлението от страна на САЩ, че прекратяват задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, руският президент Владимир Путин заяви в събота, че предложенията на Москва остават на масата. Москва предприе "огледални" действия в отговор на хода на САЩ и също прекрати участието си в договора.

Плановете на САЩ за изграждане на ядрени оръжия с малка мощност рязко ще намалят прага за използване на ядрени оръжия, изтъкват руски и западни военни експерти, подчерта руският първи дипломат.

"Ние не се стремим към надпревара във въоръжаването, каквато беше налице по време на Студената война, президентът го каза много ясно", увери Лавров.

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

САЩ потвърдиха, изтеглят се от договора с Русия за ракетите на 2 февруари

Съюзниците на САЩ от НАТО напълно подкрепяли решението им

Според него всички предложения на Русия, свързани с контрола над въоръженията, все още са на масата, но Москва няма да "напомня на нашите западни партньори за тях".

"Когато те (властите в Белия дом) разберат отговорността си за проблемите, които се създават от американската политика, (...) вратите са отворени, ще разговаряме. Но на равна нога, въз основа на взаимното зачитане на интересите, законни интереси, не измислени", настоя още руският външен министър.

В събота Путин проведе среща с Лавров и военния министър Сергей Шойгу, по време на която обяви, че Москва прекратява задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г. в отговор на подобно решение на САЩ ден по-рано.

Путин също така подчерта, че използването на насочени ракети и разполагането на установки МК-41 в Европа след 2014 г. от страна на САЩ е пряко нарушение на договора.

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

Русия обвини САЩ, че от 2 г. произвеждат забранени ракети

И двете страни се оттеглиха от договора за ракетите