Решението на САЩ и Русия да излязат от Договора за забрана на ракетите с малък и среден обсег поставя нови предизвикателства пред световната сигурност, коментират водещи анализаторски агенции.

Европейските държави нямат и най-малкото желание да разположат нови американски ракетни системи на тяхна територия, ако Съединените щати се оттеглят от Договора за премахването на ракетите със среден и по-малък обхват (INF).

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Германия е раздвоена, а Австрия изразява съжаление

Такова мнение бе изразено в събота в разговори с кореспондентите на ТАСС от ръководителя на Вашингтонската асоциация за контрол на оръжията Даръл Кимбъл и от директора на информационните проекти, свързани с ядрената област, от Федерацията на американските учени (FAU) Ханс Кристенсен.

Двамата експерти посочват, че са разочаровани от решението на САЩ и Русия да загърбят ключов документ за международната сигурност.

Китай настоя САЩ и Русия да разрешат спора си по договора за ракетите

Китай настоя САЩ и Русия да разрешат спора си по договора за ракетите

"Китай се противопоставя на действията на Съединените щати"

В същото време Япония ще се окаже в центъра на противопоставянето на САЩ и Китай в района на Тихия океан. Белият дом смята да засили своето присъствие на остров Гуам, Филипините и Япония в опит да се противопостави на ракетните амбиции на Пекин.

Вчера руският президент Владимир Путин обяви излизането на Русия от Договора за неразпространение на ракетите със среден и малък обсег, след като на 2 февруари изтече срокът на ултиматума, поставен от САЩ.

Путин също така нареди на министрите Лавров и Шойгу да не се инициират никакви разговори по темата за ракетите, въпреки че преди три седмици говорителят на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обяви готовност за диалог. На среща по ядрения договор двете страни така и не се разбраха обаче.

Европейският съюз и Китай призоваха ядреният договор да бъде запазен.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

Съединените щати и НАТО обвиняват Русия в нарушаване на споразумението с крилатата ракета 9М729. Русия допусна военни аташета до бази с крилатата ракета 9М729, но между тях нямаше американски представители.

Обвиненията на САЩ бяха подкрепени и от НАТО, а генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг предупреди още през декември месец колегите си, че трябва да се подготвят за прекратяването на този договор.

И канцлерът на Германия Ангела Меркел обвини Русия в нарушаване на споразумението за разоръжаване, но настоя през останалите шест месеца да се продължи диалогът с Руската федерация

Малко преди да стане ясно решението на Владимир Путин външният министър на Германия Хайко Маас призова да се създадат нови правила за въоръжението, които да важат за всички. В дискусията за тези нови правила трябва да се включат всички, а не те да се отнасят само до САЩ и Русия, поясни Маас.

На 1 февруари американският президент Доналд Тръмп дори заплаши с военен отговор на нарушенията на договора от страна на Русия. От своя страна Русия обеща последствия на американските действия.