В отговор на прекратяването на договора ИНФ, полският външен министър Яцек Чапутович призова САЩ да разположат ядрени ракети в Европа. "В нашия европейски интерес е американските войски и ядрените ракети да са разположени на континента", коментира той пред "Шпигел".

Няма причина да се смята, че ядрените оръжия няма да продължат да осигуряват мир в бъдеще. НАТО обвинява Русия в нарушаване на договора, а Чапутович не изключва, че един ден ядрените ракети на НАТО ще бъдат в Полша. "Изобщо не желаем това. Но всичко зависи от това как Русия се държи в бъдеще, дали ще продължи агресивната си политика по отношение на оръжията, а НАТО трябва да реши това като общност". Русия разбира само езика на силата, обясни той.

В петък американският държавен секретар Майк Помпео обяви, че САЩ ще се оттегли от договора с Русия. Оттеглянето трябва да влезе в сила след шест месеца.

САЩ готвят военен отговор на нарушенията на договора за ракетите от Русия

САЩ готвят военен отговор на нарушенията на договора за ракетите от Русия

Напрежението между двете страни отново е много напечено

В Германия прекратяването на договора доведе до конфликти в коалицията. Политиците на ХДС смятат за грешка, че външният министър Хайко Маас е отхвърлил ядрената модернизация. "Напълно погрешно е да се каже, че няма да направите нищо", критикува председателя на комисията по външни работи в Бундестага Норберт Рьотген.

Той обвини СДП, че злоупотребява със "сериозната ситуация за сигурността за търсене на вътрешнополитическо предимство".

Също така евродепутатът на ХДС Елмар Брок смята, че е погрешно да се вземат прибързани решения. Ако руският президент Владимир Путин продължи да отхвърля всяко сътрудничество, "ако е необходимо, ще се помисли и за модернизирането на ядрения потенциал в Европа", обяснява Брок.

Председателят на ХДС в комисията по външни работи Родерих Кайзевете призовава за ново решение на НАТО, "решимост и воля за действие. Ако Русия не разоръжи системите си, ние трябва да гарантираме сигурността на Европа, а не да изключваме ядрени възможности", допълва той.

ЕС се притеснява от разпространение на ядрени оръжия

ЕС се притеснява от разпространение на ядрени оръжия

Европа не иска да е бойно поле, това е в историята, коментира Могерини

Австрия изразява съжаление относно решението на Съединените щати да се оттеглят от Договора, тъй като това ще доведе до нова надпревара във въоръжаването, както и до увеличаване на ядрената заплаха за Европа, заяви австрийският външен министър Карин Кнайсел.

"Необходимо е да се запазят съществуващите договори, да се осигури сигурност. Новото разполагане на ракети със среден обсег след повече от 30 години може значително да увеличи ядрената заплаха в Европа", подчертава австрийският външен министър.

"Подписването на договора през 1987 г. беше началото на размразяването на отношенията между САЩ и Русия. Това беше крайъгълен камък по пътя към прекратяване на Студената война", допълва тя.

Според външния министър на Австрия САЩ и Русия трябва да положат всички усилия за възстановяване на доверието. "Целта на такъв диалог, разбира се, трябва да бъде запазването на ИНФ", коментира Кнайсел.