Китайското външно министерство е против превръщането на ядрения договор между САЩ и Русия - ИНФ в многостранен договор. Говорителят на министерството Генг Шуанг настоя, че ИНФ е "договорен от СССР и САЩ", а Китай не възнамерява да се присъедини към него, въпреки забележките на президента на САЩ Доналд Тръмп, че Пекин също трябва да бъде част от споразумението.

"Договорът за ИНФ е играл винаги важна роля за облекчаването на международните отношения, напредъка в процеса на ядрено разоръжаване и поддържането на глобален стратегически баланс и стабилност. Все още е много важен днес. Едностранното оттегляне от него ще доведе до негативно въздействие на много фронтове", коментира китайският говорител на пресконференция.

"Международната общност напълно знае, че това, което САЩ казват или правят, е мотивирано от личен интерес, а САЩ прилагат многостранни правила по селективен начин", допълва Шуанг.

"По отношение на статута и ролята на Китай в международната общност, ние продължавахме да подчертаваме, че Китай винаги ще бъде част от архитектите за световен мир, допринасящ за глобалното развитие и пазител на международния ред", коментира говорителят на китайското външно министерство.

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Столтенберг: Трябва да сме готови за края на ядрения договор

Русия имала последна възможност

В понеделник Тръмп заяви, че може да сложи край на продължаващата "мащабна и неконтролируема надпревара във въоръжаването" в сътрудничество със своите руски и китайски колеги Владимир Путин и Си Дзинпин.

В края на свое изявление през октомври, Тръмп посочва, че Китай трябва да бъде част от договора за ИНФ. Руският посланик в Съединените щати Анатолий Антонов по-късно заяви, че договорът трябва да включва не само Пекин, но и държави от НАТО, "главно Франция и Обединеното кралство".

Договорът, който предвижда унищожаването на всички крилати или наземни балистични ракети с обхват и между 310 и 3 400 километра е подписан през 1987 г. от съветския лидер Михаил Горбачов и от тогавашния президент на САЩ Роналд Рейгън.

Договорът подписан тогава, предполага, че споразумението е с неограничена продължителност, като всяка от страните може да го напусне едва след като предостави съществени доказателства за нарушенията на другата страна.

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор
Обновена

САЩ с ултиматум към Русия: Имате 60 дни да се върнете в ядрения договор

САЩ ще прекратят задълженията си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег