Международната система за контрол над оръжията е пред разпадане. Предупреждението отправи генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, цитиран от АФП.

Гутериш призова Русия и САЩ да не прекратяват изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват.

Генералният секретар използва обръщението си на Конференцията по разоръжаване на ООН, за да предупреди, че един от крайъгълните камъни в дипломатическите постижения през последния половин век е пред "голяма опасност".

Горбачов: САЩ се стремят към абсолютна военна хегемония

Горбачов: САЩ се стремят към абсолютна военна хегемония

Ще дестабилизира световната стратегическа ситуация

"Ще бъда откровен. Ключови елементи от международната архитектура за контрол над оръжията се разпадат", алармира шефът на световната организация.

САЩ започнаха процес по изтегляне от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обхват в отговор на разгръщането на ракета 9M729 от страна на Москва. Русия предприе реципрочно решение.

"Ние просто не можем да си позволим да се върнем към неограничената ядрена надпревара от най-мрачните дни на Студената война", подчерта Гутериш.

"Призовавам страните към Договора да използват останалото време, за да се обвържат с искрен диалог по различните въпроси, които се повдигат. Много е важно този договор да бъде запазен", категоричен генералният секретар на ООН.

Русия продължава да не отразява призивите на НАТО да спазва договора за ракетите

Русия продължава да не отразява призивите на НАТО да спазва договора за ракетите

"Нямаше нови сигнали от руската страна"

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

Има опасения, че в Европа може да възникне нова въоръжена надпревара, ако Русия и САЩ не се върнат към изпълнението на договора.

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

Американските ударни безпилотни самолети не нарушават Договора, уверяват от САЩ.

Изтеглянето на САЩ няма да влезе в сила до август, тъй като има 6-месечен процес, който може да спаси договора, но малцина очакват това да се случи. НАТО предупреди, че светът трябва да се подготви за прекратяване на споразумението.