Последният съветски лидер Михаил Горбачов осъди САЩ и предупреди, че Вашингтон се стреми към абсолютна военна хегемония, съобщават руски медии.

Горбачов коментира решенията на САЩ и Русия да прекратят изпълнението на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват в статия за "Ведомости".

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

Според него решението на американския президент Доналд Тръмп да прекрати изпълнението на договора ще дестабилизира световната стратегическа ситуация, ще предизвика нова въоръжена надпревара и ще направи непредсказуема световната политика.

Съединените американски щати напуснаха договора, за да премахнат всички ограничения в оръжейната сфера и да получат абсолютно военно превъзходство с цел да наложат волята си по света. Излизането от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват потвърждава това, подчерта Горбачов.

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

САЩ отговори на руската нота за отлагане края на Договора за ракетите

Американските ударни безпилотни самолети не нарушават Договора, уверяват от САЩ.

Днешното деструктивно развитие може да доведе до дестабилизиране на световната стратегическа ситуация, нова въоръжена надпревара, състояние на хаос и нестабилност на световната политика. Сигурността на всички държави, включително и на САЩ, ще бъде пред изпитание, предупреди той.

Американското правителство, оплаква се Горбачов, обвинява Русия в нарушаване на договора, но и опитни специалисти не могат да потвърдят тези обвинения. По думите му Вашингтон се опитва да провежда диалог по въпроса от позиция на силата и да налага ултиматум на Москва.

Той отбеляза още, че Китай, Иран и Северна Корея също имат ракети със среден обсег, но почти 90% от всички ядрени оръжия по света са в ръцете на САЩ и Русия.

САЩ: Русия напусна ракетния договор преди години

САЩ: Русия напусна ракетния договор преди години

Още с решението да произвежда ракетата 9М729...

Бившият съветски лидер призова САЩ да се обвържат с диалог с Русия с цел предотвратяване на световна нестабилност.

Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег е подписан през 1987 г. от президента на САЩ Роналд Рейгън и последния съветски лидер Михаил Горбачов. Договорът от 1987 г. ограничава производството, използването и съхраняването на балистични ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 километра) и малък обхват (от 500 до 1000 километра).

САЩ потвърдиха, че напускат Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обхват. По време на речта за Състоянието на съюза президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че излизат от договора с Русия.

Руският лидер Владимир Путин обяви, че Русия ще прекрати участието си в договора в отговор на решението на Вашингтон.