От Американската мисия на САЩ в НАТО отговориха на нотата на Военното министерство на Русия, в която бе предложено на американската страна прекратяването на срока на действие на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег да се върне към неговото изпълнение и да унищожи няколко типа ракети, пише "Комерсант".

Русия към САЩ: Унищожете установките за „Томахоук” и бойните безпилотни самолети

Русия към САЩ: Унищожете установките за „Томахоук” и бойните безпилотни самолети

Това призова руското военно министерство

Припомняме, в заявлението на руското военно ведомство ставаше дума заразвърнати на сушата универсални пускови установки Мк-41, разработени за провеждане на запуск на крилатите ракети Tomahawk, за ракети-мишени, аналогични на балистическите ракети с наземно базиране на среден и малък обсег.

От руското военно министерство настояхава за унищожаване на ударните безпилотни летателни апарати, които попадат под определения в договора термин "крилати ракети с наземно базиране".

Нотата беше предадена на американското военно аташе в Москва.

В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729

В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729

Далекобойността на ракетата е до 480 км, според Русия

Отговорът бе, че системата на противоракетна отбрана Aegis Ashore "напълно съответства на задълженията на САЩ по договора на Ракетите със среден и малък обсег" и може да запуска "само отбранителни ракети-прихващачи", като например SM-3", които не попадат под въздействие на Договора.

И Русия излиза от Договора за ракетите

И Русия излиза от Договора за ракетите

Путин замразява разговорите, "огледална реакция" на действията на САЩ

"Системата за противоракетна отбрана Aegis Ashore няма настъпателен потенциал на балистичните или крилати ракети с наземно базиране. В частност, системата няма програмно обезпечение, средства за управление на огъня, спомагателно оборудване и друга инфраструктура, необходима за запуск на настъпателни балистични или крилати ракети", се казва в заявлението.

Уточнява се, че Aegis Ashore няма пускова установка както Мк-41 и "използва няколко от тези структурни компонента, както и морската система за вертикален пуск".

От американската мисия отговориха, че нееднократно са канили руски длъжностни лица от различни инстанции, които да обяснят, че действията на САЩ съответсват на изискванията на договора.

Американските ударни безпилотни самолети не нарушават Договора, уверяват от САЩ.

"Договорът за ракети със среден и малък обсег не ограничава разработката, изпитанията и премането на въоръжени дронове за многократна употреба. Според САЩ, терминът "ракета", който се използва в договора, е приет само за изделия за еднократна употреба", уточняват от мисията на САЩ в НАТО.

Припомняме, САЩ започнаха процедура за излизане от Договора за ракетите със среден и малък обсег на действие на 1 февруари. Русия обяви симетричен отговор.

Президентът Владимир Путин също поръча на Военното министерство да се заеме с разработването на забранени по-рано ракети.

Американският президент Доналд Тръмп по-късно предположи, че Москва и Вашингтон "ще съумеят да се договорят за друго споразумение" в замяна на Договора за ракетите със среден и малък обсег. В отговор руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Русия вече е участвала в достатъчно предложения за контрол над въоръженията.