В Ленинградска област направиха електронен пуск на ракета 9М729, която е част от оборудването на комплекси "Искандер-М", съобщиха от пресслужбата на Западния военен окръг, предаде ТАСС.

Отбелязва се, че военните са отработили скрито развръщане на комплексите, маскиране на огневите позиции и са направили пусковите установки на учебните ракети.

Електронният пуск предполага указване на целите, предстартова подготовка на комплекса, а така също и отработка на действията на бойните разчети без фактически запуск на ракетата.

Комплексът "Искандер-М" е оборудван с ракети 9М729, които станаха повод САЩ да се оттегли от Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Според Вашингтон, тя е способна да лети на далечина над заявената, което нарушава споразумението. При това в Министерството на отбраната (на Русия - б.р.) отбелязаха, че след модернизацията на ракетата тя стана по-тежка и по-дълга, а максималната й далекобойност се понижи до 480 км, което не нарушава Договора за ракетите със среден и малък обсег.

Русия разполага ракети "Искандер" близо до границата с Украйна

Русия разполага ракети "Искандер" близо до границата с Украйна

Ракетите могат да носят ядрени бойни глави

Припомняме, 9М72 Искандер (название на НАТО SS-26 Stone) е руска квазибалистична ракета с малък обсег. Разработена е в конструкторското бюро Коломна. Тя е предназначена да унищожава вражески противовъздушни установки, ракети, артилерия и приземена летателна техника, както и нанасянето на щети по комуникационни възли, командни постове и инфраструктурни обекти от голяма значимост.

Руснаците показаха на военни аташета установки Искандер-М с ракети 9М729

Руснаците показаха на военни аташета установки Искандер-М с ракети 9М729

Представител на САЩ не е присъствал

Искандер е разработена през 90-те години като заместник на Р-400 Ока, която е забранена след подписването на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие между СССР и САЩ през 1987 г. С този договор се преманаха наземно базираните ракети с обсег между 500 и 5500 км.

9М72 Искандер превъзхожда останалите системи като Р-300 и ОТР-21 по отношение на обсег, точност и огнева мощ. След изстрелване ракетата не следва изцяло балистична траектория и не напуска земната атмосфера. Траекторията се контролира по време на целия полет от компютърни системи.

Литва скочи срещу разполагането от Русия на ракети "Искандер" в Калининград

Литва скочи срещу разполагането от Русия на ракети "Искандер" в Калининград

"Половината" столици в Европа били застрашени