Русия е разположила ракети и пускови установки "Искандер" в западната част на територията си, съобщава Fox News.

Както показват сателитни снимки, направени от компанията Imagesat International по поръчка на Fox News, ракетите могат да носят ядрени бойни глави и са разположени на около 430 км от границата с Украйна в Краснодарския край.

Снимка 401084

Източник: Imagesat International

Американският телевизионен канал уточнява, че руските ракети на снимките са разположени до няколко бункера и други складови хангари.

Уточнява се, че до една пускова установка стои мобилна система, която бързо осъществява презареждане с нови ракети. Един от входовете в бункера е отворен, а друго презареждащо превозно средство се вижда да излиза от него.

Снимка 401085

Източник: Imagesat International

Радиусът на действие на балистичните ракети "Искандер" е около 500 километра. Те могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави, което представлява заплаха за повечето съюзници на САЩ в НАТО.

Fox News също така съобщава, че Русия е разположила същите ракети в близост до границата с Монголия в Улан Уде в Източен Сибир. Там са били забелязани най-малко четири пускови установки и системи за презареждане за тях.

Американската телевизия припомня, че наскоро секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев е заявил, че Украйна скоро може да загуби своята независимост, защото Западът "контролира" нейната властова върхушка.

Снимка 401087

Източник: Imagesat International