Литва обвини Русия в разполагането на балистични ракети, на които могат да се монтират ядрени бойни глави, в анклава си Калининград на Балтийско море, след като отношенията между Москва и Запада се сринаха до най-ниската си точка във времената след края на Студената война, съобщава "Франс прес".

Русия преди изпрати ракети "Искандер" в Калининград за военни учения, но президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че този път те са били разположени за постоянно.

Москва няма да се отчита пред НАТО за ракетите "Искандер"

Москва няма да се отчита пред НАТО за ракетите "Искандер"

На предстоящото заседание на съвета НАТО - Русия

Говорейки пред журналисти, Грибаускайте предупреди, че разполагането на ракетите в руския анклав, който граничи с членките на НАТО Полша и Литва, представлява опасност за "половината" столици в Европа.

Москва разположи ракети "Искандер" за учения в анклава си Калинград през 2016 г., разтревожвайки намиращите се в близост страни членки на НАТО.

Специалните служби на Литва обявиха наскоро, че разполагане за постоянно на ракети "Искандер е "неизбежно", добавяйки, че Москва вероятно ще го "представи като отговор на действията на НАТО".

Междувременно председателят на Комисията по отбрана към руския парламент потвърди разполагането на ракети "Искандер" в Калининград, посочвайки, че Москва е предприела мерки в отговор на струпването на военни сили в намиращите се в близост страни.

Литва: Прехвърлянето на руски „Искандер” в Калининград е агресия срещу цяла Европа

Литва: Прехвърлянето на руски „Искандер” в Калининград е агресия срещу цяла Европа

Това предупреди президентът на Литва Далия Грибаускайте

"Разположихме балистични ракети, да. Разполагането на чужда военна инфраструктура автоматично е включено в списъка с цели за приоритетно унищожение", подчерта Владимир Шаманов.

През миналата година НАТО разположи четири многонационални батальона в Полша и прибалтийските страни като сдържаща сила срещу евентуален руски авантюризъм, докато американските военни изпратиха противоракетна система "Пейтриът" в Литва за учения.

Прибалтийските страни се надяват, че НАТО ще се договори за допълнителни възможности за противовъздушна отбрана за региона по време на срещата на върха на западния военен алианс през юли.

Същевременно САЩ са в процес на продажба на намиращата се в близост Полша на противоракетна система "Пейтриът", ход, който вероятно ще разгневи Русия.

Русия разполага С-400 и "Искандер" в Калининград

Русия разполага С-400 и "Искандер" в Калининград

Като отговор на Вашингтон