Москва няма намерение да се отчита пред НАТО за разполагането на ракетните комплекси "Искандер" в Калининград.

Това е заяви директорът на департамента за общоевропейско сътрудничество на МВР на Русия Андрей Келин, цитиран от агенция Новости.

"Никакъв отчет няма да има. Не се говори за това", заяви Келин като отговор на въпрос да коментира публикации в Spiegel, че на предстоящото заседание на съвета НАТО - Русия в Брюксел ще се искат обяснения от Москва във връзка с разполагането на ракетните комплекси в анклава.

Келин коментира, че на срещата предстои да се обсъдят мненията по най-наболелите въпроси, които към момента безпокоят и двете страни.

По думите на представителя на руското МВнР, Москва е обезпокоена от ротацията на батальоните на НАТО в Полша и Балтика, а Северноатлантическият алианс - от ученията, които провежда Русия - "Запад", "Кавказ" и маневрите в Крим.

Върху това ще се съсредоточи разговора - да се обменят мнения и да се снемат съществуващите неясноти", допълва Келин. Така от посочените от него "неясноти" отпада темата за ракетите "Искандер", като проблем пред НАТО.

Заседанието ще протече на ниво постоянни представители и посланици, по информация на руския представители.

Преди това по същия проблем руският външен министър Сергей Лавров напомни, че за разлика от САЩ, Москва разполага оръжие само на своя територия.