Русия излезе от Договора за ракетите със среден и малък обсег още преди години, когато реши да разработва и разполага системи, нарушаващи договора. Това заяви по време на брифинг заместник-държавният секретар на САЩ по контрола над въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън в отговор на въпрос на Дойче веле.

Тя определи като още една проява на руската пропаганда изявлението на президента на Русия Владимир Путин, че страната му също прекратява участието си в договора. По думите й, САЩ повече от 6 години са се опитвали да върнат Русия към спазването на ангажиментите по договора.

Припомняме, САЩ отправиха официално обвинение към Русия, че нарушава документа с ракетата си 9М729 (SSC-8 според обозначенията на НАТО), след което обявиха, че напускат договора. Веднага след това и Кремъл направи официално изявление, че Русия излиза от него.

Русия и САЩ не се разбраха за ядрения договор

Русия и САЩ не се разбраха за ядрения договор

Столтенберг призова Русия да спази ракетния пакт от Студената война

Ракетите SSC8 не са прототип, не са в лаборатория или някъде на склад, те са на въоръжение в много военни подразделения на територията на Русия и могат да поразят нашите партньори и съюзници, подчерта Томпсън.

Според нея е рано да се говори за нов договор с участието на Китай.

За Меркел е очевидно, че Русия е нарушила договора за ракетите

За Меркел е очевидно, че Русия е нарушила договора за ракетите

Независимо от това Германия ще се опита да съхрани договора

През следващите шест месеца САЩ ще продължат да разговарят с Русия, за да я върнат към изпълнението на договора, допълни заместничката на държавния секретар.

Аналогично изявление направи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му, преди изтичането на шестмесечния срок, Москва има възможност да се върне към спазването на ангажиментите, поети с документа.

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Полша призова САЩ за ядрени ракети в Европа

Германия е раздвоена, а Австрия изразява съжаление