Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия се е опитала да се намеси в избора на балканските страни по отношение на НАТО.

"Русия опита да се намеси, Русия се опита да повлияе на политическите процеси, протичащи в суверенни нации. И смятат, че това е погрешно." - заяви Столтенберг пред Euronews.

Изявлението беше направено днес в Брюксел, в деня на подписването на протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО.

Македония се присъединява към НАТО

Македония се присъединява към НАТО

Столтенберг обяви деня за исторически

"НАТО уважава, ние уважаваме решенията на независимите суверенни нации, ако те искат или не искат да се присъединят към НАТО." - подчерта Столтенберг.

"Виждаме, че в Скопие мнозинството в парламента и повечето от политическите партии искат да се присъединят към НАТО и приветстваме това." - коментира генералният секретар на Алианса.

"Но в Сърбия, например, са категорични ,че не искат да се присъединяват към НАТО и ние уважаваме това." - поясни той, като добави, че Русия трябва да уважава решенията на суверенните нации да бъдат или да не бъдат част от Алианса.

Йенс Столтенберг коментира и оттеглянето на Вашингтон и Москва от договора за ракетите с малък и среден обсег: "Ние не искаме нова надпревара във въоръжаването и ще се опитаме да убедим Русия да се върне и да спазва договора."

Той напомни за шестмесечния период преди окончателното напускане на договора, през който Москва може да реши да не излиза от него.

"Нашите реакции ще бъдат премерени, те ще бъдат отбранителни и не само ще разгледаме военните последици, но и как бихме могли да предприемем нови инициативи за контрол върху оръжията. Но трябва да сме сигурни, че в свят без договора с ракетите със среден и малък обсег и с повече руски ракети НАТО е в състояние да осигури ефективно възпиране и защита." - каза още Столтенберг.

НАТО продължава работа с Русия, обвинява Москва в нарушаване договора за ракетите

НАТО продължава работа с Русия, обвинява Москва в нарушаване договора за ракетите

САЩ се оттеглят от договора от 1987 г., защото Русия не спазвала разпоредбите му