Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се срещна в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурността с руския външен министър Сергей Лавров.

Столтенберг е заявил, че двамата са обсъдили Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, Украйна и Афганистан, като не е имало нова готовност от страна на Москва да се върне към спазването на договора от 1987 г.

Путин: Европейците не искат ракети на САЩ, но не смеят да възразят

Путин: Европейците не искат ракети на САЩ, но не смеят да възразят

ЕС е по обвързващ от СССР някога, "в света просто няма напълно независими държави"

"Нямаше нови сигнали от руската страна", посочи шефът на НАТО, допълвайки: "Продължавам да ги призовавам да се завърнат към спазването на договора."

Той добавил, че "подчертах, че е налице прозорец от възможности, защото процесът по оттеглянето ще отнеме шест месеца и през това време Русия, разбира се, има възможност да се завърне към спазването му".

По думите на Столтенберг, разузнавателна информация от няколко съюзници в НАТО, не само от САЩ, показвала, че Русия е в нарушение на договора за ракетите.

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

Русия реагира с "военно-технически средства" на излизането на САЩ от договора за ракетите

"Ние не се стремим към надпревара във въоръжаването"

"Няма нови американски ракети в Европа", увери той, допълвайки: "Има нови руски ракети, способни да носят ядрени бойни глави."

"Няма съмнение, че Русия нарушава договора", отсече шефът на НАТО.

Той каза също, че няма нужда съюзниците от НАТО да отвръщат с огледални действия на Русия и да разполагат отново ракети със среден обсег в Европа.