Европейските страни не искат да разполагат американски ракети на тяхна територия, но не смеят да възразят срещу Вашингтон, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"Смятате ли, че някои европейски страни искат американски ракети със среден обсег да се появят в Европа. Да, никой не иска, но те седят и мълчат. Къде е техният суверенитет. Но очевидно те вярват, че в крайна сметка имат интерес от такава организация (НАТО), в която са инвестирали част от своя суверенитет", обяснява Путин.

Продължавайки темата за суверенитета, Путин отбелязва, че Европейският парламент взима по-обвързващи решения за всички членове на ЕС, отколкото Съветът на СССР е взимал някога.

"В света просто няма напълно независими държави", допълва той.

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

НАТО подготвя отбраната си в условия без ядрен договор - ИНФ

Не възнамерява да разполага нови ракети в Европа

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че алиансът започва да подготвя отбранителни мерки в лицето на прекратяване на Договора за ИНФ, като същевременно не се предвижда разполагането на нови ракети.

В същото време руският външен министър Сергей Лавров заяви, че НАТО безпрецедентно изгражда военния си потенциал близо до границите на Русия.

В неделя военен експерт и главен редактор на списание "Национална отбрана" Игор Коротченко коментира, че САЩ ще принудят Европа да разположи американски ракети, насочени към Русия, след като напуснат Договора за ИНФ.

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

Русия предупреждава за нови ядрени бомби на САЩ във ВВС бази в Европа от 2020

САЩ разполагат и сухопътните сили в Източна Европа до края на 2019-та

Говорейки за ситуацията в Евразийския икономически съюз, Путин обяснява, че в неговия състав има наднационални органи, на които държавите-членки са прехвърлили някои от правомощията, като по този начин създават определена взаимозависимост.

"Прехвърлихме част от суверенитета, част от нашата независимост, съзнателно го направихме, знаейки, че такава работа ни осигурява по-високо ниво на конкурентоспособност", допълва руският президент.

Що се отнася до Русия и Беларус, Путин е убеден, че "тук трябва да се разберем по един спокоен, приятен за бизнеса начин, в който в рамките на Съюзната държава можем да вървим напред, без да причиняваме щети на държавите и народите, и обратно - създаване на по-добри условия за бъдещето на нашите страни".

Русия: САЩ и ЕС системно рушат вековни връзки между Минск и Москва

Русия: САЩ и ЕС системно рушат вековни връзки между Минск и Москва

Със стотици милиони долари и евро, различни НПО сеели недоверие и вражда