Съединените щати и Европейският съюз провеждат добре планирана и систематична дейност в Беларус, чиято цел е да прекъсне вековните връзки с Русия. Това е заявил руският посланик в Минск Михаил Бабич, съобщава ТАСС.

"Това е добре планирана, организирана, систематична и дългосрочна работа, десетки, стотици милиони долари и евро бяха отпуснати за нея чрез различни НПО в областта на образованието, културата и хуманитарните проекти", обяснява дипломатът.

Според него тази работа е насочена към прекъсване на вековните връзки "между нашите народи, първо сеят на недоверие, а след това вражда, откъсване от Русия - в хуманитарно, идеологическо и икономическо отношение". 

Руски правозащитници: Репресиите са като по съветско време

Руски правозащитници: Репресиите са като по съветско време

Преследвания на хора, двойни стандарти…

Целта е да продължи да се използва като трамплин за натиск върху Русия", допълва той.

Бабич подчертава, че се извършва сериозна идеологическата дейност и обработване на хора, работи се за изкривяване на напълно очевидни исторически факти.

"Тези възможности са много големи за тези западни центрове, които са ангажирани с тази работа. Всички ние виждаме резултатите от тях добре, пример са Грузия и Украйна", допълва той.

Лукашенко се притеснява от ракети на НАТО със среден обсег в Украйна

Лукашенко се притеснява от ракети на НАТО със среден обсег в Украйна

Конфликтът в Украйна е вторият най-голям "подарък" за Запада

Коментирайки изявление на Александър Лукашенко, че суверенитетът и независимостта на Беларус през следващите две години са заплашени, дипломатът обяснява, че е ясно, че ще бъдат направени такива опити и в това със сигурност е прав.

"Но днес политическото ръководство на страната много ясно осъзнава рисковете и полага необходимите усилия", допълва той.

Москва реагира на заплахата на Беларус

Москва реагира на заплахата на Беларус

Беларус се явява "надежден съюзник и партньор" на Русия