Президентът на Беларус Александър Лукашенко вижда опасност от евентуално разполагане на ракети с малък и среден обсег на НАТО в Украйна, съобщава ТАСС.

"Дано в Украйна не бъдат доставени ракети с малък и среден обсег. Защо сега това споразумение (ИНФ) е зачертано? Цяла Русия до Урал може да бъде подпалена. Конфликтът в Донбас трябва да бъде решен възможно най-скоро", обяснява той.

Президентът на Беларус отбеляза, че конфликтът в Украйна е вторият най-голям "подарък" за Запада след разпадането на Съветския съюз. "Често казвам публично: слушайте, този подарък, който представихме под формата на Украйна на Запад и преди всичко на Америка, дори не са и мечтали. Първият подарък е разпадането на Съветския съюз. Вторият е Украйна. Какво искат американците", допълва Лукашенко.

Москва реагира на заплахата на Беларус

Москва реагира на заплахата на Беларус

Беларус се явява "надежден съюзник и партньор" на Русия

 

Лукашенко коментира, че проблемите, възникнали в двустранните отношения между Беларус и Русия, са причинени от разрушителната позиция на някои руски официални лица

"Някой не харесва курса, който провежда Беларус. Дори и външната политика. И икономиката, която изграждаме, социалната структура, която създаваме на принципите, преди всичко, на справедливостта", добави президентът.

Той не смята, че моментът в отношенията с Русия "критичен или остър". "Трябва само да кажа, че там (Русия) не само са се появил ... но има и бивши лидери, които работят дълго време, които оказват определен натиск дори на своя президент Путин. При срещата ми с него виждам, че човекът по никакъв начин не иска да прекъсва отношенията между Беларус и Русия."

"Това е изключително нерентабилно. Това ще бъде пагубно за него (Путин) като политик и за мен. Тъй като винаги сме провеждали, може да се каже, проруски курс и многоцелева външна политика, винаги сме определяли Русия не само като наш основен партньор, но и като най-близката, братска държава, в която живеят нашите хора, така и ще бъде", коментира Лукашенко.

Въпрос за обединение на Беларус и Русия няма, обяви Лукашенко

Въпрос за обединение на Беларус и Русия няма, обяви Лукашенко

Ако ръководството на Русия избере такъв път на движение и изгуби единствения си съюзник в западното направление, това е неин избор