Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че въпросът за обединение на Беларус и Русия в една държава не съществува в дневния ред.

Той обяви това на съвещание за социално-икономическото развитие на страната през 2019 г. и развитието на интеграцията, информира ТАСС, позовавайки се на БЕЛТА.

"Ние с президента на Русия еднозначно определихме, че днес няма такъв въпрос в дневния ред - за обединение", каза държавният глава.

Лукашенко подчерта, че съюзът между Беларус и Русия може да се развива на равноправна основа и че трябва да се удовлетвори волята на двата народа - Руската Федерация и Беларус.

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Лукашенко: Руснаците се държат варварски с нас, третират ни като васали

Русия не изпълнява ангажиментите си…

По думите му, ако няма равноправна основа, няма съюз.

Според него има много причини защо не се повдига въпросът за обединение на двете държави.

Русия може да се лиши от единствения си съюзник в западно направление в лицето на Беларус, ако страните не успеят да постигнат споразумение за компенсация във връзка с налозите в петролната сфера, предупреди Лукашенко.

Той отбелязва, че отсъствието на договореност с Русия по казуса няма да е катастрофа за страната.

"Ако ръководството на Русия избере такъв път на движение и изгуби единствения си съюзник в западното направление, това е неин избор. Ние не можем да ги принудим", подчерта Лукашенко.