НАТО се опитва да признае космоса като област за война тази година, коментират четирима висши дипломати, отчасти за да покажат на американския президент Доналд Тръмп, че алиансът е важен и се адаптира към новите заплахи, след като Тръмп подписа споразумение за създаването на американски космически сили, съобщава "Ройтерс".

Решението, което трябва да се вземе на срещата на лидери на 3-4 декември в Лондон, на която Тръмп трябва да присъства, официално ще признае, че битки могат да се водят не само на сушата, във въздуха, в морето и в компютърните мрежи, но също в космоса.

"Има съгласие, че трябва да направим космоса такова пространство, а срещата на върха в Лондон е най-доброто място, за да стане официално", заяви един от високопоставените дипломати от НАТО, участвал в дискусиите, макар че предупреждава, че работата по техническата политика все още е в ход.

Дипломатите от НАТО отричат война в космоса, но обявяването му за такова място ще започне дебат за това дали НАТО трябва да използва космически оръжия, които могат да унищожат вражески ракети и въздушни защити или да унищожават спътници.

Пентагона трупа мускули в космоса

Пентагона трупа мускули в космоса

САЩ иска преимущество срещу Китай и Русия

Решението за обявяване на космоса за нова граница за отбрана може да помогне да убедят Тръмп, че НАТО може да бъде полезен съюзник във възпирането на Китай като конкурентна военна сила, обясняват дипломатите.

Докато страните от НАТО днес притежават 65% от спътниците в космоса, Китай предвижда масивни спътници и търговски спътници, които могат да предлагат услуги, вариращи от високоскоростен интернет за самолети до проследяване на ракети и въоръжени сили на земята.

Китай разработва оръжия, които би могъл да използва в орбита и стана първата страна, която се приземи на далечната страна на луната миналата година.

Русия, някога стратегически партньор за НАТО сега е възприемана от много съюзници като враждебна сила, също е сила в космоса и е една от малкото държави, способни да изстрелят спътници в орбита.

САЩ забраняват сътрудничеството с Русия при изстрелването на ракети и сателити в Космоса

САЩ забраняват сътрудничеството с Русия при изстрелването на ракети и сателити в Космоса

А също така Китай, Северна Корея, Иран, Судан и Сирия

"Можете да воювате изключително само в космоса, но който контролира пространството, контролира и това, което се случва на сушата, в морето и във въздуха", коментира Джейми Ший, бивш служител на НАТО и сега аналитик в мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел.

"Ако не контролирате космическото пространство, не контролирате и другите пространства."

Очаква се следващата седмица на редовна среща в Брюксел министрите на отбраната на НАТО да се споразумеят за широка космическа политика, въпреки че все още няма да има решение за обявяване на космческото пространството за оперативна област на отбраната.

Втори дипломат допълва, че макар решението да е сериозно и да има реални последици, то вероятно ще бъде "подарък за Тръмп".

Тръмп, който използва последната среща на върха на НАТО през юли миналата година, за да натисне европейските съюзници за разходите им за отбрана и обвини Германия, че е затворник на руската енергетика, подписа план през февруари, за създаването на космическите сили на САЩ.

Моди: Индия вече е космическа сила

Моди: Индия вече е космическа сила

С ракети е свален сателит с ниска орбита, с технологията разполагат САЩ, Китай и Русия

Въпреки че събитието на НАТО в Лондон е след около шест месеца, европейските съюзници вече са нервни за това дали Тръмп ще използва срещата, за да повдигне отново въпроса за стойността на съюза, на който той е де-факто е начело.

Американските военни са все по-зависими от сателитите, за да определят какво се случва и правят на земята, да ръководят боеприпаси с космически лазери и сателити, както и да използват такива активи, за да наблюдават изстрелването на ракети и да проследяват техните сили.

Вече не са принудени просто да заобикалят орбитата на Земята, сега сателитите могат да маневрират в космоса, за да шпионират други космически активи. През март Индия тества противоракетна отбрана.

Китай за първи път изстреля ракета към космоса от платформа в море

Китай за първи път изстреля ракета към космоса от платформа в море

Ракетата носител на твърдо гориво Long March 11 беше изстреляна в 12,06 часа местно време

Италия, Великобритания и Франция са основните европейски космически сили, докато Германия подготвя нови закони и търси частни инвестиции, за да осигури част от нововъзникващия космически пазар, който може да струва 1 трилион долара годишно до 2040-те години.

Франция иска повече гаранции за това как нейните космически активи ще бъдат използвани в случай на криза. В други области на война националните активи, принадлежащи на съюзниците на НАТО, се поставят под командването на върховния съюзен командир по време на конфликт.

Най-чувствителните от всички ще решат дали нападението върху спътник на съюзник ще представлява нападение срещу алианса и дали да задейства клаузата за колективна защита с член 5 на НАТО.

Подобно на решението да се превърне киберпространството в сфера на война през 2016 г., решението на НАТО първоначално ще означава увеличаване на военното планиране, преразглеждане на уязвимостите на НАТО и контрол върху по-добрата защита на търговските спътници, използвани от военните.

Космосът - бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия

Космосът - бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия

Китай и Русия инвестират в оръжия, които могат да се използват при атака срещу сателитите и активите на САЩ