Индийският премиер Нарендра Моди направи неочаквано обръщение към нацията и обяви, че Индия вече е "установена космическа сила" и е в космическата "суперлига", тъй като успешно е успяла да свали сателит с ниска орбита в тест с ракети, съобщава БиБиСи.

По-рано той обяви, че ще се обръща към нацията, без да споменава за какво ще говори, предизвиквайки сериозни спекулации.

Според Моди, с успешното изпитание на анти-спътникова ракета (ASAT), Индия е станала четвъртата страна след САЩ, Китай и Русия, която има тази технология.

Той добави, че това ще "направи Индия по-силна, още по-сигурна и ще продължи с мира и хармонията".

Джонатан Маркъс, кореспондент по отбрана на БиБиСи коментира, че съобщението е "още един аспект от тенденцията към милитаризация на космоса". Той посочи, че администрацията на Тръмп е предложила създаването на пълноправна "космическа сила" като отделен елемент от въоръжените си сили.

"Новината също ще доведе до призиви от страна на застъпниците за контрол на оръжията, които виждат спешна необходимост да се контролира продължаващата милитаризация на космическото пространство".

Когато Китай извърши подобен тест през 2007 г., унищожавайки метеорологичен сателит, това предизвика международно притеснение за евентуална надпревара в космическите въоръжения.

Съществуват също опасения, че отломките от такива тестове могат да навредят на цивилни и военни спътникови операции. Индия не е публикувала повече подробности за теста, наречен "Мисия Шакти".

Времето за обявяване повдигна въпроси сред индийските наблюдатели. Журналистът Шехар Гупта заяви, че фактът, че Индия разполага с тази технология, не е неизвестен и определя времето за обявлението като "странно".

Въпреки че съобщението е наистина голямо, то е като анти-кулминационен момент за медиите в страната, които предполагаха, че Моди ще говори за националната сигурност и следователно за нещо, свързано с Пакистан.

Хората също се насочиха към неотдавнашно интервю на "Файненшъл таймс" с пакистанския премиер Имран Хан, който каза, че се притеснява от по-нататъшни военни действия преди индийските избори.

Напрежението между двете страни рязко нарасна след самоубийствена атака в управлявания от Индия индийски Кашмир миналия месец.

Индия плаши Пакистан с въоръжена с ракети ядрена подводница

Индия плаши Пакистан с въоръжена с ракети ядрена подводница

Подводницата е в бойна готовност