Войната между Пакистан и Индия може да доведе до взаимно унищожение на двете страни. Това съобщи в петък пакистанският външен министър Шах Мехмуд Куреши в интервю за СиЕнЕн.

"Пакистан никога не е искал ескалация на напрежението и не е искал да бъде агресор", обясни Куреши, подчертавайки, че използването на ядрени оръжия от двете страни ще доведе до "взаимно унищожаване".

Куреши заяви, че няма да участва в заседанието на Съвета на външните министри на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) в Абу Даби заради присъствието на Индия, съобщава НДТВ.

"Няма да присъствам на Съвета на министрите на външните работи, тъй като те са поканили като почетен гост Сушма Сварай (б.р. от Индия)", обяснява Куреши на съвместната сесия на парламента, добавяйки, че по-нископоставени служители ще присъстват и ще представляват интересите на Пакистан.

Русия е готова да посредничи между Индия и Пакистан

Русия е готова да посредничи между Индия и Пакистан

Ако поискат това, разбира се

Външният министър Сушма Сварай пристигна в Абу Даби снощи за конференцията, часове след като Пакистан заяви, че ще освободи заловения индийски пилот.

Признак за продължаващото напрежение, Куреши протестира пред парламента на своята страна, че ОИС не е оттеглила поканата си за Сушма Сварай.

Индия е поканена за първи път на срещата на ОИС, група от 57 ислямски страни, като почетен гост.

ОИС обикновено подкрепя Пакистан и често подкрепя Исламабад за Кашмир

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Пакистан освобождава индийския пилот в жест за мир

Премиерът Имран Хан не иска ескалация и призовава Индия да се спре

Пакистанският външен министър заяви, че Исламабад е готов да приеме предложението на Русия за посредничество при решаването на ситуацията с Индия, съобщава Тасс.

"Лавров предложи посредничество. Не знам какво да кажем за Индия, но искам да кажа на Русия, че Пакистан е готов да седне на масата за преговори, за да намали напрежението", обяснява Куреши.

Вчера Лавров заяви, че Русия е готова да предложи платформата за преговори на Индия и Пакистан за уреждане на отношенията, ако те искат. По същото време и президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон се опитва да успокои напрежението между Индия и Пакистан

САЩ се опитват да успокоят Индия и Пакистан, обяви Тръмп

САЩ се опитват да успокоят Индия и Пакистан, обяви Тръмп

Американският лидер изрази надежда, че двете държави могат да постигнат напредък