Русия е готова да посредничи между Индия и Пакистан в опит да се намали напрежението между двете ядрени сили, обявиха руски представители, които предупреждават, че има риск от още сблъсъци между двете страни, информира "Ройтерс".

Пакистан връща индийския пилот при условия

Пакистан връща индийския пилот при условия

Индия предаде демарш с искане за "незабавно и безопасно завръщане"

Москва отправи предложението, след като Пакистан обяви, че обмисля да върне заловения индийски пилот. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че помагат за разрешаване на кризата.

Русия поддържа близки отношения с Индия, която закупи огромни количества руска бойна техника. В същото време през последните години Москва затопли отношенията с Пакистан.

Запитан дали Русия е готова да помогне на двете държави, външният министър Сергей Лавров заяви, цитиран от ТАСС: "Ако поискат това, разбира се".

По-късно говорителят на Министерството на външните работи Мария Захарова коментира, че Москва е готова да направи всичко, за да помогне на двете страни.

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство
Обновена

Пакистан свали два военни самолета на Индия във въздушното си пространство

Индийските ВВС пък прихванаха три пакистански самолета

"Ние сме обезпокоени от ескалиралото напрежение между Индия и Пакистан и опасните маневри на въоръжените сили на двете държави до линията на контрол, което носи риск от пряк военен сблъсък", отбеляза Захарова пред журналисти.

Лавров е разговарял с индийския си колега в сряда в кулоарите на събитие в Китай.