Пакистан ще бъде готов да върне индийския пилот, свален и заловен тази седмица, ако това спомогне за облекчаване на кризата със съседката, заяви външният министър Шах Махмуд Куреши, цитиран от "Ройтерс".

"Ние сме готови да върнем заловения индийски пилот, ако той доведе до деескалация", коментира той. Куреши допълва, че се очаква външният министър на Саудитска Арабия да посети Пакистан със специално послание от принц Мохамед бин Салман, който посети Пакистан и Индия по-рано този месец.

Няма да има "сделка" за пилота на индийските военновъздушни сили, заловен от Пакистан, съобщиха източници, добавяйки, че Индия очаква незабавното му завръщане, съобщава НДТВ, позовавайки се на АФП.

"Искаме си го обратно. Ако Пакистан мисли, че има карта, с която да преговаря - нямат", съобщават индийските източници.

Индия прави всичко, за да върне пилота. Правителството призова пакистанския пратеник и предаде демарш с искане за "незабавно и безопасно завръщане" на пилота.

Индия сериозно се противопоставя на "вулгарната демонстрация" на Пакистан на пилота и допълва, че Пакистан "ще бъде сериозно посъветван да гарантира, че няма да му навреди".

Индия очаква незабавно връщане на пилота, заловен в Пакистан

Индия очаква незабавно връщане на пилота, заловен в Пакистан

Определят видеозапис с разпит за "вулгарна демонстрация", нарушаваща Женевската конвенция