Пакистан е свалил два индийски военни самолета в своето въздушно пространство, като двама индийски пилоти са били пленени, съобщиха от пакистанската армия, цитирани от световните осведомителни агенции. 

Единият пилот е ранен и е откаран за лечение във военна болница, а другият е добре и се намира в арест.

От пресслужбата на въоръжените сили на Пакистан уточниха, че "изтребители на военновъздушните сили на Индия нарушиха въздушното пространство на страната". 

Генерал-майор Асиф Гафур уточни, че един от индийските самолети е паднал в пакистанската част на спорната между Индия и Пакистан област Кашмир, а другият - в контролираната от Индия част на областта. 

От пакистанското външно министерство увериха, че Исламабад е показал способността си за самоотбрана

Пакистан не иска да ескалира конфликта с Индия и да предизвика регионална война, увери говорителят на пакистанската армия.

"Имаме способността и капацитета да отговорим на вашите атаки, но не искаме да разрушим мира в този регион. Войната е провал на политиката, което Индия трябва да разбере", подчерта говорителят, добавяйки, че Пакистан "винаги е предавал послание за мир на Индия".

Индия използвала израелски умни бомби при ударите в Пакистан

Индия използвала израелски умни бомби при ударите в Пакистан

Бомби SPICE

По-късно от индийското външно министерство обявиха, че Индия е свалила пакистански военен самолет и е загубила свой собствен изтребител МиГ-21, като пилотът е изчезнал, което се разминава с информацията, подадена от пакистанските власти. 

Във "въздушно стълкновение" пакистански боен самолет беше свален от "МиГ-21 Бизон" на индийските военновъздушни сили в индийското въздушно пространство и падна на пакистанска територия", уточни говорителят на индийското министерство на външните работи.

По-рано днес изтребители на индийските военновъздушни сили са прихванали най-малко три пакистански военни самолета, след като са навлезли в индийското въздушно пространство над Кашмир, съобщиха индийските власти.

Във връзка с ескалацията Индия обяви ограничения на въздушното си пространство. Авиокомпания "Вистара" обяви, че полетите в областта са били отменени. Пакистан също е спрял полетите от най-малко пет летища, включително в Исламабад и Лахор. 

Мониторинговата група за полетите по света Flight Radar обяви, че международните авиокомпании също избягват района.

Риториката може да доведе до война, предупреди Пакистан Индия

Риториката може да доведе до война, предупреди Пакистан Индия

Алви предупреди, че "ние знаем как да се защитим"

Индия и Пакистан са едни от малкото страни в света, които разполагат с ядрени оръжия.

По-рано от индийското външно министерство настояха, че вчерашните удари срещу лагери на екстремисти, нанесени от индийските военновъздушни сили в пакистанската част на Кашмир, са били абсолютно необходими. 

Това става ден след индийския въздушен рейд в Пакистан в района на границата, разделяща Индия и Пакистан в Кашмир. 

В контекста на нахлуването на пакистански военни самолети, индийските власти са затворили международното летище "Шейх ал Алам" в град Сринагар в Кашмир, уточниха от местната полиция пред "Ройтерс".

Също днес самолет на индийските военновъздушни сили се е разбил в Кашмир, при което са загинали двамата пилоти и цивилен човек, съобщиха местните власти. Засега не е ясно дали инцидентът е свързан с прихващането на пакистанските самолети.

Някои индийски медии отбелязаха, че самолетът се е разбил, докато е летял към авиобаза заради техническа неизправност.

Във вторник индийски военни самолети навлязоха в пакистанското въздушно пространство, за да ударят тренировъчен лагер на терористи, отговорни за самоубийствения атентат срещу индийски униформени, който беше извършен преди две седмици и при който загинаха 45 индийски полицаи и военнослужещи.

Пакистан осъди този ход, посочвайки, че си запазва правото да отговори на нахлуването във време и място по свой избор.

Пакистан призовава посланика на Индия за въздушния удар в Кашмир

Пакистан призовава посланика на Индия за въздушния удар в Кашмир

Медии съобщават и за свален безпилотен апарат пуснат от пакистанска територия

Въздушните атаки през линията на контрол (границата в Кашмир между контролираните от двете страни части) са първите от войната между двете страни през 1971 г. 

Четирима пакистански цивилни бяха убити и още десетима ранени при трансграничен обстрел вчера.

От индийската страна в Кашмир бяха ранени петима войници при обстрела. Училищата в най-малко два района по линията на контрол са били затворени. 

Хората, живеещи по де факто границата, са били помолени да напуснат домовете си. 

И Индия, и Пакистан имат територитални претенции към цялата област Кашмир, в който преобладаващото население са мюсюлмани, но контролират само части от него. Двете държави водиха три войни и ограничен конфликт след обявяването на независимост от Великобритания през 1947 г., като всички конфликти без един бяха заради Кашмир.