Индия е започнала въздушни удари срещу кашмирски бойци на пакистанска територия в резултат на ескалиране на напрежението между двете страни, съобщава БиБиСи.

Високопоставен индийски министър коментира, че атаките са насочени към тренировъчен лагер на групата "Джаиш а Мохамад" в Балакот. Пакистан заяви, че са реагирали на изтребителите.

Отношенията между ядрените въоръжени съседи са обтегнати след самоубийствен атентат по-рано този месец, в който загинаха повече от 40 индийски войници.

Индия обвинява Пакистан, че позволява на бойни групи да оперират на нейната територия и твърди, че е замесен в атаката от 14 февруари, Пакистан отрича.

Индия привика посланика на Пакистан заради атаката в Кашмир

Индия привика посланика на Пакистан заради атаката в Кашмир

Протестиращи палят коли и горят плакати с пакистанския премиер Имран Хан

Атаките са първите на границата индийски Кашмир и пакистански Кашмир от война между двете страни през 1971 година.

Индийският министър на външните работи Виджай Гокхале заяви на пресконференция, че въздушните удари са убили "голям брой" бойци, включително командири, и са избегнати цивилни жертви.

"Беше получена достоверна информация (разузнаване), че бойците планират повече самоубийствени атентати в Индия. Пред лицето на непосредствена опасност, превантивната атака стана абсолютно необходима", коментира той.

Говорителят на пакистанската армия генерал-майор Асиф Гафор заяви, че атаките не са взели никакви жертви. Той обяснява, че индийските самолети са принудени да се оттеглят бързо и са пуснали полезния си товар на сляпо.

Пакистанската армия предупреди Индия да не се забърква с Пакистан

Пакистанската армия предупреди Индия да не се забърква с Пакистан

Щели да отговорят с "пълна сила"

Според анализатори точното местоположение на Балакот е неясно. Нито Индия, нито Пакистан официално потвърждават дали ударите са в управлявания от Пакистан Кашмир или индийските самолети са пресекли международната граница и са бомбардирали в самия Пакистан.

Жителите на няколко града в пакистанската провинция Хайбер Пахтунхва съобщават, че са събудени от силни експлозии рано във вторник.

На 14 февруари 46 индийски военни полицаи бяха убити, като това е най-смъртоносната атака срещу индийските сили в Кашмир от десетилетия.

Пакистан отрече участието си, докато Индия заяви, че съседът й осигурява убежище на бунтовниците.

Индия ликвидира двама от организаторите на атентата в Кашмир

Индия ликвидира двама от организаторите на атентата в Кашмир

Отново обтегнати отношения между Индия и Пакистан

И Индия, и Пакистан претендират за цял Кашмир, но контролират само части от него. Водени са три войни и ограничен конфликт след независимостта от Великобритания през 1947 г. и всички с изключение на една са за Кашмир.

Пакистанският премиер Имран Хан заяви в неделя, че индийският му колега Нарендра Моди трябва да "даде шанс на мира". Той добави, че ако Индия предостави "разумни разузнавателни данни" по отношение на самоубийствения атентат, които доказват пакистанско участие, "ние незабавно ще действаме".

В събота, Моди призова Кан да се присъедини към Индия в борбата с бедността и неграмотността, вместо да се бият помежду си.

САЩ подкрепи правото на Индия на самозащита срещу нападението над Кашмир

САЩ подкрепи правото на Индия на самозащита срещу нападението над Кашмир

Премиерът Нарендра Моди свика събрание на политическите партии за подкрепа за действия срещу Пакистан