Съединените щати подкрепи правото на Индия на самозащита срещу трансгранични нападения, предаде "Ройтерс", позовавайки се на външното министерство на Индия.

Премиерът Нарендра Моди предупреди за отговор, след като пакистанската войнствена група пое отговорността за самоубийствената атака срещу военен конвой в четвъртък, в която бяха убити 44 полицаи.

Правителството на Индия заяви, че има доказателства, че групата, Jaish-e-Mohammad (JeM), е получила подкрепата на Пакистан и е поискала Исламабад да предприеме действия. Пакистан осъди нападението и отхвърли твърденията на Индия.

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Пакистанска ислямистка групировка пое отговорност за смъртта на 44 военни

Съветникът по национална сигурност на САЩ Джон Болтън разговаря с индийския си колега Аджит Довал в петък вечер, като обеща да помогне на правосъдието за тези, които стоят зад атаката.

"Двете НСА обещаха да работят заедно, за да гарантират, че Пакистан ще престане да бъде безопасно убежище за ДжеМ и терористични групи, които са насочени към Индия, САЩ и други в региона", заяви външното министерство.

"Те решиха да принудят Пакистан да отчете задълженията си съгласно резолюциите на САЩ", добави той.

Индия в продължение на години обвинява мюсюлманския Пакистан в подкрепа на сепаратистките бунтовници в разделения Кашмир.

Пакистан отрича това, като казва, че предлага само политическа подкрепа на потиснатите от мюсюлманите хора в региона на Хималаите.

Моди, на който му предстоят избори в следващите месеци, свика събрание на политическите партии, за да изгради подкрепа за действия срещу Пакистан.

Ново напрежение между Индия и Пакистан

Ново напрежение между Индия и Пакистан

Индия привика посланика на Пакистан

Когато дойде на власт начело на индуистки националистически алианс през 2014 г., Моди обеща да преследва строга връзка с Пакистан. Двете държави са воювали три пъти след обявяването на независимост от Великобритания през 1947 г., два пъти над Кашмир.

Атаката идва в труден момент за Пакистан, който се бори да привлече чуждестранни инвестиции и да предотврати кризата с плащанията, като бързо намалява валутните си резерви под 8 млрд. долара.

Ръст на сблъсъците между Индия и Пакистан в Кашмир

Ръст на сблъсъците между Индия и Пакистан в Кашмир

Най-малко 500 000 индийски войници са мобилизирани в Кашмир