Индия е привикала посланика на Пакистан в страната, протестирайки срещу неотдавнашния призив на пакистанския външен министър Шах Мехмуд Куреши към кашмирския политик Мирваиз Умар Фарук, който е председател на политическия алианс Конференция на всички партии Хюрият.

Делхи предупреди Исламабад за възможни последици, ако поддържа контакти с политици в Кашмир, които подкрепят независимостта на областта от Индия.

Ръст на сблъсъците между Индия и Пакистан в Кашмир

Ръст на сблъсъците между Индия и Пакистан в Кашмир

Най-малко 500 000 индийски войници са мобилизирани в Кашмир

Кашмирският политик е ръководител на политически алианс, наречен Конференция на всички партии Хюрият, който защитава независимостта на щатите Джаму и Кашмир съгласно правото на самоопределение.

Индийският външен министър Виджай Гокхале обвини Пакистан в опит да подкопае индийската териториална цялост и да се намеси във вътрешните работи на страната.

"Посланикът беше предупределен, че запазването на подобно поведение от страна на Пакистан ще има последици", се казва в изявление на индийското външно министерство.

Пакистан отговори на твърденията на Индия, като заяви, че Исламабад винаги е поддържал контакт с висши кашмирски политици и че няма нищо ново относно призива на външния министър към Мирваиз Умар Фарук.

Фарук е кашмирски религиозен лидер и председател на Конференция на всички партии Хюрият, която включва 26 политически, социални и религиозни организации, защитаващи независимостта на щатите Джаму и Кашмир в Индия. 

Индия и Пакистан, както и Китай имат териториални претенции към Кашмир от 1947 г. Щатът понастоящем е разделен между трите страни, като т. нар. линия на контрол служи като фактическа граница между контролираните от Индия и Пакистан части от региона.