Премиерът на Индия Нарендра Моди обеща сериозен и силен отговор на вчерашен взрив в Кашмир, в който загинаха 44 военни. Правителството обвинява Пакистан, засилвайки напрежението между двата ядрени конкурента, съобщава "Ройтерс".

Нападението срещу военен конвой в Джаму и Кашмир, където Индия се бори с бунтовници е най-сериозното от последните десетилетия и е само няколко месеца преди управляващите на Моди да се явят на общи избори.

"Ще дадем подобаващ отговор, нашият съсед няма да може да ни де-стабилизира", обясни Моди, след като призова съветниците си по сигурността да обмислят отговор на атаката, която предизвика гняв в социалните медии и искания за възмездие.

Пакистанската ислямистка групировка "Джаиш е Мохамад" пое отговорността скоро след като атентатор-самоубиец заби автомобила си, натоварен с взривни вещества, в автобус, превозващ персонал на резервисти.

Индийското правителство заяви, че има неопровержими доказателства за участието на Пакистан в нападението. Исламабад отхвърля предложението, свързано с нападението.

Индия ще предприеме всички възможни дипломатически стъпки, за да осигури "пълна изолация" на Пакистан, коментира министърът на кабинета Арун Джайтли. "Министерството на външните работи ще предприеме всички възможни стъпки и тук се позовавам на всички възможни дипломатически стъпки, които трябва да бъдат предприети, за да се гарантира пълната изолация от международната общност на Пакистан", каза той.

Двустранната търговия между Индия и Пакистан е едва 2 млрд. долара годишно, а Моди е изправена пред тежки избори и вероятно ще бъде подложен на натиск за по-силен отговор.

Той встъпи в длъжност през 2014 г., като обеща да се справи с мюсюлмански Пакистан, с който Индия два пъти е водила война след независимостта си от Великобритания през 1947 година.

Кашмир е регион с мнозинство мюсюлмани и в сърцето на десетилетия враждебност между Индия и Пакистан. И двете страни управляват части от региона, като претендират, че цялата територия е тяхна.

Индия купува 21 изтребителя МиГ-29 от Русия

Индия купува 21 изтребителя МиГ-29 от Русия

Цената един такъв самолет достига 25 млн. долара

Последната голяма атака в Кашмир е през 2016 г., когато бойци нападнаха лагер на индийската армия в Ури, убивайки 20 войници. Моди отговори с нападение на предполагаеми бойни лагери през границата в пакистанки Кашмир, седмици по-късно.

Пакистанското министерство на външните работи определя последната атака в Кашмир въпрос за "сериозна загриженост". Но в кратко изявление по-рано в петък допълват: "Ние категорично отхвърляме всякакви намеци от елементи в индийското правителство и медийни среди, които се стремят да свържат нападението с Пакистан без разследване."

Белият дом призова Пакистан с изявление, "да прекрати незабавно подкрепата и убежището, предоставено на всички терористични групи, действащи на нейната почва". Според него нападението засилва решимостта на САЩ да засили сътрудничеството с Индия за борба с тероризма.

Ново напрежение между Индия и Пакистан

Ново напрежение между Индия и Пакистан

Индия привика посланика на Пакистан