Въоръжената с балистични ракети подводница на Индия INS Arihant ("Арихант") е напълно оперативна и в бойна готовност в разгара на конфликта между Индия и Пакистан, разразил се след терористичната атака на 14 февруари в Кашмир, при която загинаха 40 индийски военнослужещи.

В рядко изявление за придвижването на своите стратегически сили, които включват техните две ядрени подводници, индийските военноморски сили заявиха, че техният флот, който е участвал в техните най-големи военни учения в историята по време на нападението в Кашмир, бързо е преминал към пълна оперативна готовност срещу пакистанските сили.

В конфликта между Индия и Пакистан десертът е солен

В конфликта между Индия и Пакистан десертът е солен

Когато говорим за конфликта между Пакистан и Индия, просто няма невинни, пише Мартин Табаков

"Основните бойни подразделения на индийския флот, включително бойната група, водена от самолетоносача "Викрамадитя", ядрени подводници и десетки други кораби, подводници и самолети, които бързо преминаха от режим на тренировъчна в режим на оперативна готовност, след като напрежението между Индия и Пакистан се изостри", посочиха от индийските военноморски сили.

"Арихант", заедно със своя защитен ескорт, и ядрената подводница руско производство "Чакра" са базирани във Висахапатнам, а индийските ВМС няма да потвърдят дали тези сили са преместени в Арабско море в разгара на кризата между Индия и Пакистан.

За да може да удари Пакистан, "Арихант" ще трябва да бъде разположена в Арабско море, тъй като балистичните ракети К-15, изстрелвани от подводници, с които е въоръжена, могат да удрят цели на разстояние не повече от 750 км.

Русия дава под аренда на Индия нова атомна подводница

Русия дава под аренда на Индия нова атомна подводница

Сделката е на стойност 3 млрд. долара

Възможно е обаче военноморските сили на Индия да използват ракета с по-голям обхват за подводницата, наречена К-4, която е в процес на разработка. К-4 има обхват от 3500 км и може лесно да удари Пакистан, дори ако "Арихант" остане разположена в Бенгалския залив.

60 индийски военни кораба, 12 кораба на бреговата охрана и 60 самолета са участвали в ученията TROPEX, които са се простирали от източното крайбрежие на Африка до пролива Малака край бреговете на Сингапур, когато им е било наредено да променят местонахождението си.

"Голямото превъзходство на индийския военноморски флот във всички три измерения принуди пакистанския военен флот да остане разположен близо до брега на Макран и да не излиза в открития океан", изтъкнаха от индийските военноморски сили.

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Съобщава се за най-малко шестима загинали цивилни