Американската администрация смята, че победата от следващия голям конфликт в света може да зависи от ефективността на оръжията, с които разполагат държавите в космоса, за целта Вашингтон възнамерява бързо да ги увеличи. Това съобщи във вторник изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан в Колорадо Спрингс.

Космосът - бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия

Космосът - бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия

Китай и Русия инвестират в оръжия, които могат да се използват при атака срещу сателитите и активите на САЩ

"Нашите съперници в момента разполагат с оръжие в космоса, което може да удари сателитите, които имаме там. Китай и Русия милитаризират космическото пространство, за да поставят нашите сили в риск", твърди Шанахан.

"В същото време в ООН и двете страни подкрепят сключването на международни споразумения, които, както знаем, те няма да спазват. Очевидно е, че каква е заплахата, влязохме в епоха на съперничество между големите сили и следващият голям конфликт може да приключи с победа или поражение в космоса ", добави той.

САЩ не иска бъркотия в космоса, той трябва да е място за бизнес

САЩ не иска бъркотия в космоса, той трябва да е място за бизнес

Издадено е предупреждение за космически отломки след сваления от Индия сателит

Според изпълняващия длъжността министър на отбраната Пекин и Москва разработват различни видове оръжия, предназначени за използване в космоса.

През юни 2018 г. американският президент Доналд Тръмп разпореди създаването на космически сили. Вицепрезидентът Майкъл Пенс вече обясни, че те трябва да са факт до 2020 година. Космическите сили трябва да станат шестият тип от въоръжените сили на САЩ след американската армия (сухопътни сили), военновъздушните сили, флота, морските корпуси и бреговата охрана.