Действащият секретар на отбраната на САЩ предупреди, че тестването на оръжия против сателити (ASAT) може да създаде "бъркотия" в космоса, след като Индия унищожи един от собствените си спътници вчера, съобщава БиБиСи.

Патрик Шанахан заяви, че САЩ все още изучават индийския тест, за който Делхи обяви, че се провежда в ниска земна орбита, за да не остават космически отпадъци. Индия е четвъртата страна, която е провела тест с ASAT. Китай предизвика международна тревога с подобен тест през 2007 г.

"Моето послание е: всички ние живеем в космоса, да не го превръщаме бъркотия. Космосът трябва да бъде място, където можем да правим бизнес. Космосът е място, където хората трябва да имат свобода на действие", коментира Шанахан.

Отломки от такива тестове могат да навредят на цивилни и военни спътникови операции и да се сблъскат с други обекти в космоса. Но Индия заяви, че умишлено е извършила своя тест "Мисия Шакти" в долната атмосфера - на надморска височина 300 км, за да гарантира, че няма отпадъци и че каквото и да е останало, "ще се разпадне и ще падне на земята в рамките на седмици".

Някои експерти се съмняват в това твърдение, заявявайки, че траекторията на отломките не може да бъде контролирана. Американските военни наблюдават над 250 отломки от индийския тест, съобщава "Ройтерс", цитирайки Пентагона. САЩ проведоха първия си ASAT тест през 1959 година.

Китайският тест от 2007 г., унищожи развален метеорологичен спътник на височина 865 км и остави голям облак от отломки в орбита.

НАСА предупреждава за риск от отломки след индийския тест.

Моди: Индия вече е космическа сила

Моди: Индия вече е космическа сила

С ракети е свален сателит с ниска орбита, с технологията разполагат САЩ, Китай и Русия

"Някои хора обичат да тестват анти-сателитните си способности и да създават места с орбитални отломки, с които ние все още се занимаваме. И същите тези страни идват при нас да се осведомят за ситуацията в космоса, заради местата с отломки, които самите те са създали", заяви председателят на американската космическа агенция Джим Бриденстина.

През 2012 г. тогавашният ръководител на индийската организация за научни изследвания и развитие на отбраната (DRDO) заяви, че Индия има "всички градивни елементи" за оръжие ASAT, но не иска да тества системата, като унищожава сателит, "поради риска от космически отпадъци, засягащи други спътници".

Индийският премиер Нарендра Моди обяви теста ASAT в неочаквано обръщение към нацията, заявявайки, че Индия "се е утвърдила като глобална космическа сила".

Застъпниците за контрол на оръжията изразиха загриженост за нарастващата милитаризация на космоса. Технологията ASAT ще позволи на Индия да унищожава спътниците на вражеските сили във всеки конфликт, а тестът вероятно ще подхрани нарастващото регионално съперничество между Индия и Китай.

Пакистан, съсед и съперник на Индия, изпрати два спътника в орбита с помощта на Китай миналата година. Външното министерство на Индия определи теста като мирен и заяви, че "няма намерение да влиза в надпревара за въоръжаване в космоса".

Съобщението разгневи опозиционните партии, които обвиниха Моди, че използва теста като предизборен трик. Индийците гласуват на национални избори на 11 април. Избирателната комисия обяви, че ще разследва дали Моди нарушава избирателните правила, след като е получила жалби.

Пакистан не иска милитаризация на космоса, след като Индия свали спътник

Пакистан не иска милитаризация на космоса, след като Индия свали спътник

"Хваленето с такива способности напомня на Дон Кихот срещу вятърните мелници"