Космосът най-вероятно ще се превърне в бойно поле при конфликт на САЩ с Китай и Русия. Това се казва в нов доклад на американското военно разузнаване, цитиран от NBC.

В изследването се предупреждава, че Китай и Русия инвестират в оръжия, които могат да се използват при атака срещу сателитите и активите на САЩ в космоса. Подчертава се, че Пекин и Москва се подготвят да използват космоса като бойно поле.

През миналия месец Агенцията за военно разузнаване излезе с доклад за военните възможности на Китай. В него се предупреждава, че азиатската държава напредва в създаването на оръжия за възпиране на космическите технологии на Вашингтон. Пекин може да заплаши американските сателити за комуникации, разузнаване, GPS и ранно предупреждение при изстрелване на ракети.

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Китай мобилизира балистични ракети, способни да потопят кораби на САЩ

Имат обхват от 4500 километра и могат да стигнат до Гуам и Индонезия

В новото изследване на Агенцията за военно разузнаване, озаглавено "Предизвикателствата пред сигурността в космоса", се отбелязва, че Китай и Русия са постигнали напредък в космическите технологии.

"Сега космосът е бойно поле като земята, морето и въздуха", подчертава представител на Пентагона и допълва, че космосът не може да бъде защитен от атака.

През последните години американската армия все повече разчита на космически технологии.

Докато Китай демонстрира антисателитна ракета и усъвършенства лазер, който може да атакува активите на САЩ в космоса, Русия все още работи върху тези технологии, като конкретно се съсредоточава върху енергийни оръжия.

Системата за военна логистика на САЩ не е готова за потенциален конфликт с Русия и Китай

Системата за военна логистика на САЩ не е готова за потенциален конфликт с Русия и Китай

Това съобщава The Washington Free Beacon, позовавайки се на експертен доклад на Пентагона

Американски представители на отбраната и разузнаването обаче уверяват, че нито Китай, нито Русия са надминали космическите възможности на САЩ, но те сериозно инвестират, за да настигнат Вашингтон.

Запитан дали САЩ са в космическа гонка с Русия и Китай, военният източник отговори: "Ние определено признаваме това като надпревара".