Китай проведе първото за страната изстрелване на ракета към космоса от платформа в териториалните води в Жълто море, с което се открива нова глава в историята на китайската космонавтика, съобщават местни медии.

Ракетата носител на твърдо гориво Long March 11 беше изстреляна в 12,06 часа местно време от мобилна площадка в Жълто море до източната провинция Шандун. Ракетата изпрати седем сателита в орбита на около 600 километра от планетата.

Мисията - първата с изстрелване на ракета от мобилна площадка в света за последните пет години - показва, че страната има алтернативи при изстрелването на ракети към космоса.

Китай се опитва да разшири влиянието си в сферата и да предлага ракети носители на повече държави, особено на тези, които могат да си позволят мрежа от сателити.

Long March 11 е единствената ракета носител на твърдо гориво от клас ракети Long March - основата на космическите програми на Китай.

Шест ракети Long March 11 са изстреляни преди днешната мисия, като са разположени 25 сателита в орбита. Всички предишни мисии бяха проведени от центъра Jiuquan.

Мобилната платформа е собственост на китайска инженерна компания, която е поискала името й да не се съобщава заради задълженията по договора.

Първото изстрелване на ракета от платформа в море е през април 1967 г. с ракета носител Scout B, разработена от САЩ. Ракетата е изстреляна от италианска платформа до крайбрежието на Кения. Последната подобна мисия е през май 2014 г.

През януари Китай обяви планове да изстреля 10 сателита през 2019 г.