Министерството на отбраната на САЩ ще започне да налага забрана за някои търговски сателитни услуги от Русия след 2022 г. Това става ясно от документ, който трябва да бъде публикуван във Федералния регистър на САЩ утре (31 май) и да бъде достъпен онлайн, съобщават руските медии.

"Министерството на отбраната прие като окончателно, без промяна, временно правило, изменящо Допълнението към федералното законодателство за отбрана, за прилагане на раздели от Закона за национално отбранително разрешение за финансовите години 2017 и 2018 г.", се посочва в документа.

"Единият раздел налага допълнителни забрани по отношение на придобиването на определени чуждестранни търговски сателитни услуги, като например риск за киберсигурността и изстрелване на сателити и ракети носители, използвани за предоставяне на чуждестранни търговски сателитни услуги, и разширява дефиницията на "прикрита чужда страна" да включва Русия", се допълва в документа.

Според документа новите рестрикции ще се прилагат при придобиването на някои чуждестранни търговски сателитни услуги и ракети носители, започвайки от 31 декември 2022 г.

Освен Русия списъкът на страните, които попадат под термина "прикрита чужда държава", включват Китай, Северна Корея, Иран, Судан и Сирия.

Миналия ноември директорът на НАСА Джим Брайдънстайн заяви, че отношенията между Русия и САЩ по отношение на космоса оставали толкова силни, колкото и някога, въпреки споровете, които се разразяват от време на време.

Брайдънстайн отбеляза, че НАСА иска да запази добри отношения с "Роскосмос".